Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a anuntat joi ca va retrage autorizatia de a practica tipul de asigurari RCA pentru orice societate de asigurare care nu respecta legile si dispozitiile autoritatii de supraveghere, de a nu mai vinde astfel de polite in spatii deschise, respectiv neamenajate corespunzator.

Autoritatea a anuntat ca va extinde actiunile de control la nivel national si a avertizat asiguratorii ca trebuie sa ia toate masurile si in cazul in care politele de asigurare RCA emise sunt vandute prin brokerii de asigurare cu care au incheiate contracte in acest sens.

Autoritatea de Supraveghere a avertizat, joi, pentru ultima oara, cele 15 societati care practica asigurari obligatorii de raspundere civila auto RCA asupra interdictiei de vanzare a politelor RCA in spatii neamenajate corespunzator (in autovehicule parcate pe trotuare/carosabil si la punctele de lucru ambulante).

„Din semnalele primite de la populatie, se pare ca inca mai exista puncte volante de vanzare a politelor obligatorii RCA, astfel ca singura modalitate de a pune punct acestor practici - care afecteaza direct interesele asiguratilor, dar si baza de date CEDAM - este retragerea autorizatiei de a practica acest tip de asigurari pentru orice societate de asigurare care nu se conformeaza legii

si dispozitiilor autoritatii de supraveghere”, a declarat Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Comisia de Supraveghere a anuntat ca a extins activitatile de control la nivel national. In acelasi timp, a fost extins si controlul efectuat pe raza teritoriului Capitalei, avand in vedere si semnalele primite de la populatie cu privire la existenta in continuare a unor puncte de lucru necorespunzatoare in care se vand polite de asigurare RCA.

In teritoriu, actiunile de control vor fi derulate de catre cele doua reprezentante zonale ale Comisiei, respectiv din Cluj - Napoca si Iasi.

Autoritatea a atras atentia ca asiguratorii care practica acest tip de asigurare trebuie sa sa ia toate masurile care se impun si in cazul in care politele de asigurare RCA emise sunt vandute prin intermediul brokerilor de asigurare cu care au incheiate contracte in acest sens.

„S-a constatat ca in aceste puncte volante se incheie o chitanta de la o societate si polita de la alta societate, plus ca multi oameni nu sunt atenti si dupa aceea se trezesc ca nu se regasesc in baza CEDAM.

De asemenea, se mai intampla ca cei care vand astfel de polite sa greseasca numerele de inmatriculare si politele au greseli cand ajung la societatile de asigurare si apoi cand intra in CEDAM. Comisia este decisa sa puna punct acestui fenomen.”, a declarat pentru HotNews.ro, Mirela Antohi, purtator de cuvant al CSA.

La data de 20 iunie 2006, CSA a amendat legislatia referitoare la politele RCA, una dintre dispozitii fiind interzicerea vanzarilor de polite de asigurare RCA in spatii deschise, neamenajate corespunzator.

Pentru nerespectarea dispozitiilor, la sfarsitul lunii trecute, CSA a sanctionat cu avertisment scris conducatorii executivi ai companiilor de asigurari Asiban, Ardaf, Asirom, Asitrans, Omniasig si Astra.