Fix la inceputul lunii august, mediul de afaceri ar fi trebuit sa rasufle usurat: mult asteptatul Cod Fiscal a aparut in Monitorul Oficial.

Faptul in sine, desi petrecut cu o intarziere de 31 de zile, in sensul ca actul normativ trebuia publicat cu sase luni inainte de intrarea in vigoare, adica la 1 iulie, ar fi trebuit sa puna capat perioadei de instabilitate legislativa criticata continuu de investitori, care-si vedeau astfel dinamitate planurile de afaceri.

Cu alte cuvinte, lucrurile ar fi trebuit sa intre in normal.

Dar, surpriza! La doua zile dupa aparitie, Ministerul Finantelor semnaleaza ca in textul actului normativ publicat in Monitor au aparut doua prevederi contrare, care arunca microintreprinderile intr-o nebuloasa totala.

Intr-unul din articole se precizeaza ca, de la data aderarii, vor fi abrogate toate prevederile care ofera acestor societati facilitati fiscale, ceea ce inseamna ca impozitul va fi de 16%, iar in altul scrie negru pe alb ca veniturile microintreprinderilor vor fi impozitate gradual, cu 2% in 2007, cu 2,5% in 2008 si cu 3% in 2009.

Greseala a unei stenografe, indolenta, rea-intentie sau ignoranta? Pot fi si toate la un loc. Cert este ca textul a plecat de la Parlament fara ca nimeni sa sesizeze vreo greseala, documentul purtand semnaturile presedintilor celor doua Camere si avizul secretarului general al Camerei Deputatilor.

A trecut pe la Curtea Constitutionala si a ajuns la Cotroceni in data de 17 iulie, unde, din nou, nimeni nu a observat ca doua articole s-ar bate cap in cap. A plecat apoi la Monitorul Oficial, unde a fost publicat marti, iar joi, Ministerul de Finante a observat inadvertenta.

Fara doar si poate, greseala este impardonabila, mai ales ca subiectul discutiei este una dintre legile de baza ale unei tari. Ca atare, Ministerul de Finante ar fi trebuit sa o urmareasca pe tot traseul legislativ. De altfel, in toate comisiile parlamentare expertii sai au fost prezenti.

Dar in acest caz se pare ca s-au comportat ca un oarecare de pe strada, adica au dat dovada de o indiferenta crasa. Iar vina lor este cu atat mai mare, cu cat discutiile privind cotele de impozitare pentru microintreprinderi au fost in momentul analizelor in Comisiile de buget-finante motiv de disputa intre parlamentari si guvernanti.

Domnul Vladescu are la randul sau o mare parte din vina, daca nu cea mai mare parte. Codul Fiscal este "Biblia" sa. Este responsabilitatea sa. Este cel mai important document pe care il elaboreaza un Minister de Finante. De aceea obligatia sa ar fi trebuit sa fie urmarirea indeaproape a documentului pana la publicare. Asa poate se evitau toate discutiile si balbaielile din acest moment.

Ca sa nu mai vorbim de nota proasta pe care a primit-o din nou Guvernul. Ce vor spune investitorii? Ce va crede despre noi Uniunea Europeana? Ca nu suntem in stare sa ducem ceva bine pana la capat. Ca de fapt suntem niste indolenti care trebuie permanent sa faca adaugiri si modificari.

Pe de alta parte, poate ca cineva de la Cotroceni, din Finante sau de la Parlament a vazut, totusi, greseala si a lasat-o sa ajunga in Monitor, ca sa nu se mai amane publicarea, dat fiind ca lucrurile erau oricum intarziate.

Este posibil si poate de aceea Guvernul si Cotroceniul nu au reactionat, iar consilierii dlui Vladescu nu au vrut sa dea prea multe amanunte, cu exceptia acelui comunicat, in care citeai mai mult printre randuri. Daca asa s-a intamplat, atunci chestiunea denota dispret la adresa intregului mediu de afaceri.

Din pacate, nu se intampla pentru prima data, iar dupa cum se arata lucrurile, practica inducerii in eroare va continua.