O compania europeana va avea posibilitatea sa refuze angajarea unui fumator, a declarat Vladimir Spidla, Comisarul european responsabil cu respectarea egalitatii de sansa in randul angajatilor. Problema a intrat in dezbatere dupa ce compania irlandeza Dotcom Directories a postat un anunt de angajare in care se solicitau numai persoane nefumatoare.

„Fumatul in timpul pauzelor de cafea sau chiar in timpul liber face ca hainele angajatilor sa miroasa. Avand in vedere ca biroul nostru e destul de mic, situatia ar fi cel putin neplacuta.” a precizat Philip Tobin, directorul cimpaniei Dotcom Directories.

Legislatia europeana interzice discriminarea pe considerente de sex, origine etnica, varsta, religie si orientare sexuala.

„Un anunt de angajare ce solicita exclusiv persoane nefumatoare nu intra sub incidenta legilor anti-discriminare din Europa”, spune Vladimir Spidla.

Masura luata de Dotcom Directories ar putea incuraja si alti angajatori in a-si selecta personalul strict din randul nefumatorilor, cel putin pana in mometul cand acest tip de discriminare va fi mentionat in legea europeana.

In luna decembrie a anului trecut, Organizatia Mondiala a Sanatatii a devenit cel mai mare angajator ce refuza sa angajeze fumatori in efortul de a promova o campanie destinata luptei anti-fumat.