Republica Moldova, sau Basarabia daca doriti, este un tinut cu traditii in vinificatie, unde in fiecare gospodarie se face vin, iar dupa gustul si calitatea acestuia sunt apreciati oamenii. De aceea, nu e o surpriza ca in Moldova se afla imense complexe vinicole, precum cele de la Cricova sau Milestii Mici.

Acesta din urma se lauda cu cele mai lungi galerii de pastrare a vinului din lume, unde sunt adapostite circa doua milioane de sticle.

Cabernet, Muscat, Aligote, Dnestrovscoe 1984, Traminer, Negru, Rosu sau Purpuriu de Purcari, Trandafirul Moldovei, Auriu, Cahor-Ciumai sunt citeva dintre cele mai cunoscute vinuri - de colectie sau de calitate superioara - produse la Milestii Mici.

Dar nu lipsesc de aici nici sampaniile sau coniacul, ce inca asteapta sa atinga perioada de decantare de patru ani pentru a putea fi comercializat.

Sticle, nenumarate sticle acoperite de pinze de paianjen si praf carunt sau imense butoaie de stejar stau aliniate intr-o “caracatita” de galerii subterane ce insumeaza circa 200 de km lungime.

Pe un perete atirna o copie a unui certificat primit de la Guiness Book of World Records, ce atesta ca aici sunt adapostite peste 1,5 milioane de sticle. Acum numarul lor e mult mai mare.

Galeriile au adincimi intre 40 si 85 de metri si au fost sapate in anii ‘70 ai secolului trecut cind calcarul exploatat de aici a fost folosit pentru constructii in Chisinau.

Vinurile pastrate la Milestii Mici - localitate la nici 30 de km de capitala Moldovei - sunt produse din recolta diferitilor ani, intre 1968 si 1991. Temperatura constanta, de circa 12 - 14?C ca si o umiditatea propice contribuie atat la pastrarea rezervelor strategice moldovenesti, cat si la imbunatatirea calitatilor naturale ale vinurilor de elita.

Din toate regiunile Moldovei aici au fost aduse vinurile anilor cu cea mai buna recolta si au fost stocate pentru invechire.

Ca intre Moldova si vin exista o sinonimie perfecta reiese si din vorbele inginerului viticol Ion Gheorghita, care ne e ghid. “Harta Moldovei e ca un strugure de poama si de aceea aici exista aceasta traditie viticola de milenii, pastrata cu sfintenie si care constituie ocupatia primordiala a locuitorilor tarii”, turuie cu o vanitate induiosatoare tinarul ghid.

“Dupa vin este apreciat un gospodar adevarat, spun batranii, iar gustul si taria vinului vorbeste uneori si despre calitatile poporului nostru”.

Mic indreptar de degustare

In sala de degustare, troneaza o masa lunga in capatul caruia se afla o tapiserie cu imaginea lui Stefan cel Mare. Aici sunt invitati oaspetii sa participe la o scurta lectie de initiere in tehnica degustarii.

Purpurii, de culoarea rodiei, rubinii, ca bujorul, galben-pai sau aurii, cu intensitate usoara sau adinca, scanteietoare sau mate, cu puritate tulbure sau cristalina, vinurile moldovenesti au un gust excelent.

Si senzatiile gustative se incadreaza intr-un spectru larg, intre corpulent, echilibrat, fin, bogat sau cu personalitate.

Ghidul spune ca multe dintre vinurile de colectie sunt foarte apreciate peste hotare si desi se exporta cel mai mult in fostul spatiu sovietic, pot fi intalnite si la masa Reginei Angliei sau a altor inalti demnitari.

Totusi, si cei de la Milestii Mici se confrunta cu probleme dupa ce in martie, Moscova a pus embargou pe vinurile moldovenesti, sub pretext ca acestea nu indeplinesc standardele calitative necesare. Motivele sunt insa de ordin politic.

Economia Moldovei a fost puternic lovita: pierderi de 21 de milioane de dolari in doar cinci luni. Anul trecut, valoarea totala a vinurilor exportate s-a ridicat la 313 milioane dolari, reprezentind aproximativ 30% din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova.

“Si vinzarile de la Milestii Mici au scazut cu circa 40 la suta in urma embargoului rusesc”, spune Ion Gheorghita, care nu vrea insa sa i se citeasca in vreun fel ingrijorarea. “Acum ne orientam cu exportul catre tarile occidentale”.

Romania nu ramine insa o destinatie favorita a vinurilor moldovenesti, desi raportul calitate-pret in cazul acestora e unul foarte bun. Ghidul ezita sa ofere o explicatie.

El continua sa turuie un mesaj pe care l-a invatat pe de rost: “La un pahar de vin toti devin egali, nu in zadar o veche si inteleapta zicala spune ca vinul bun depaseste hotare si obstacole. Tot ce ramine sunt doar sentimentele frumoase”.

Galerie foto - Milestii Mici