Medicul Constantin Tanasescu, cel care a eliberat adeverinta cu ajutorul careia omul de afaceri Omar Hayssam a fost eliberat din arest, a fost citat inca o data, in 14 august, de Comisia de Disciplina de la Penitenciarul Rahova. El este asteptat sa explice pe ce baza a scris acea adeverinta.

Tanasescu nu s-a prezentat, marti, la Comisia de disciplina de la Penitenciarul Rahova, unde trebuia sa fie audiat in acest caz.

Conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) sustine ca medicul Constantin Tanasescu, cel care l-a diagnosticat pe Omar Hayssam, s-a hazardat atunci cand a stabilit ca omul de afaceri suferea de metastaza, pentru ca acest lucru nu reiese din analizele Institutului Oncologic.

Directorul general al ANP, Alexandru Serban, anuntase, intr- o conferinta de presa ca medicul Tanasescu refuza sa se prezinte la serviciu, invocand motive medicale.

"Nu e prima data cand Tanasescu se contrazice in afirmatii", a atras atentia Serban, care a precizat ca doctorul a fost trecut in rezerva in 1991 pentru incalcari grave ale regulamentului. "In septembrie 1999, prin ordin al ministrului Justitiei, Tanasescu a fost reincadrat", a mai precizat directorul Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

El a sesizat Parchetul impotriva medicului Tanasescu, pentru comiterea infractiunilor de fals intelectual si abuz in serviciu.

Hayssam, judecat pentru terorism in dosarul rapirii celor trei jurnalisti romani in Irak, a fost eliberat din penitenciar, in 26 aprilie, prin decizia Curtii de Apel Bucuresti

Instanta a revocat masura arestarii preventive si a inlocuit-o cu interdictia de a parasi tara, tocmai pe baza actului eliberat de medicul Tanasescu. Avocatii apararii cerusera in repetate randuri eliberarea omului de afaceri romano-sirian, pentru ca acesta sa-si petreaca ultimele luni de viata alaturi de familie si pentru a putea fi tratat intr-o clinica de specialitate.

Ulterior, in 19 iulie pe numele lui Omar Hayssam a fost emis un nou mandat de arestare. Curtea de Apel a decis reincarcerarea lui Hayssam pe motiv ca tergiverseaza actul de justitie si ca se sustrage judecatii, deoarece nu s-a prezentat la proces.

Autoritatile nu au putut spune unde anume se afla Hayssam ceea ce a provocat un adevarat cutremur in serviciile de informatii romanesti. Sefii SRI, SIE si DGIPI, respectiv Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean, au demisionat din cauza situatiei create in urma eliberarii lui Omar Hayssam.

Intre timp, Omar Hayssam a fost dat in urmarire prin Interpol.