Doi membri importanti ai Guvernului Blair au avut dispute serioase referitoare la o eventuala deschidere a granitelor dupa preconizata aderare a Romaniei si Bulgariei la UE.

Potrivit cotidianului The Sun, John Reid, ministrul de interne doreste introducerea unor restrictii severe privind intrarea in Regat a cetatenilor romani si bulgari dupa 2007 in timp ce Geoff Hoon, Ministrul pentru Afaceri Europene nu e de acord cu acesta masura.

Ministrul Imigrarii, Liam Byrne a declarat ca intentioneaza sa ceara Uniunii o derogare de la regula liberei circulatii in spatiul comunitar astfel incat guvernul britanic sa adopte o serie de legi care sa contracareze un eventual flux masiv de imigranti.

Potrivit unui raport guvernametal ajuns la presa din Anglia, este de asteptat ca in 2007, peste 45 de mii de imigranti din Romania si Bulgaria vor ajunge, legal sau nu, in Marea Britanie.

Hoon a precizat ca orice restrictie privind libera circulatie ar fi in dezacord cu normele europene.

La sfarsitul lunii iulie un alt raport guvernamental atragea atentia ca, in 2007, fluxurile de imigranti est-europeni ar putea arunca Marea Britanie in haos. Principalele sectoare ce ar putea fi serios afecatte sunt cel educational si cel al asistentei sociale.

In urma primului val de aderare din 2004 cand opt tari est-europene au aderat la UE, Marea Britanie s-a confruntat cu un val de imigranti fara precedent, peste 600 de mii de persoane, lucru ce a condus la suprapopularea unor centre urbane si mai ales la reducerea salariilor in profesiunile care nu necesita studii superioare.