Mona Musca a explicat, joi, intr-o conferinta de presa, ca nu a facut politie politica, ci ca l-a informat, verbal, decanul Universitatii din Timisoara, unde preda limba romana, despre situatia studentilor straini care faceau un an pregatitor inainte de a intra la facultate.

Ea a explicat ca unul dintre dosarele sale are o singura fila. iar celalalt 27 de file si se refera la perioada 8.09.1977- 13.10.1978, cand preda limba romana studentilor straini de la Universitatea din Timisoara.

“Dana (numele de cod prezent in dosar -n.n) a fost recrutata la data de 31 martie 1977 in scopul asigurarii supravegherii informative a studentilor straini din anul pregatitor”, scrie in dosarul de la CNSAS.

Mona Musca a subliniat ca “nu e vorba de studentii straini care intrau la facultate, ci de cei care faceau un an pregatitor inainte de a intra la facultate si invatau limba romana”.

Deputatul PNL a prezentat presei contextul in care a ajuns ca numele sau sa fie vehiculat ca ar fi facut politie politica.

Ea a povestit cum, imediat dupa angajarea la Universitatea din Timisoara, a venit la ea "un domn de la facultate care spunea ca se ocupa cu problemele studentilor straini si de siguranta tarii in raport cu acestia".

El i-a spus Monei Musca ca are o mare responsabilitate fata de studentii straini pentru ca acestia isi transfera conflictele din tarile lor de origine in Romania si viata lor este, uneori, in pericol. Pe de alta parte, i-a spus ca si Romania poate fi in pericol din cauza lor "deoarece ar putea fi spioni in tara noastra".

In acest context, spune Mona Musca, colegul i-a cerut sa semneze un angajament “in legatura stricta cu problemele sigurantei studentilor straini in Romania si ale sigurantei Romaniei. Angajamentul a fost strict pe acest subiect”. Documentul, i s-a mai spus, este semnat de fiecare profesor care preda studentilor straini.

“N-am ezitat sa semnez un asemenea angajament in care se spunea clar: ca cetatean RSR inteleg sa-mi fac datoria patriotica de a sprijini organele de securitate cu date si anumite informatii ce voi fi in masura sa le cunosc, legate de problema scolarizarii studentilor straini, activitatea si eventualele atitudini inamicale din partea acestora fata de statul roman”, a declarat Mona Musca.

“Nici nu se punea problema sa eviti o informare in legatura cu un cetatean strain, erai pasibil de puscarie”, a adaugat ea.

Deputatul a explicat ca a acceptat aceasta colaborare in interesul studentilor straini, a sigurantei lor si a Romaniei.

Mona Musca a spus jurnalistilor ca i s-a parut normal sa procedeze asa, singura chestiune care a pus-o pe ganduri fiind aceea ca i s-a cerut sa semneze, in cazul in care ar da vreo informatie scrisa despre studentii straini, cu numele de cod “Dana”.

Deputatul PNL a subliniat, insa, ca nu a dat nicio informatie scrisa, ci a anuntat verbal, prodecanul Facultatii, despre problemele studentilor straini asa cum le afla din spusele acestora.

“Nu exista niciun document semnat de mine in acest dosar”, a spus Mona Musca. Ea a adaugat ca nu stie de unde a aparut in presa informatia ca ar fi semnat note la Securitate cu numele “Eva“.

Dosarul prezentat astazi presei contine note informative referitoare la persoana Monei Musca, la familia si colegii de serviciu.

M. Musca considera ca notele informative sunt favorabile si relativ corecte fata de realitate.

Ea a declarat ca a aflat de la CNSAS ca dosarele sale au fost clasate ca “nerelevante” si ca au ajuns in atentia Colegiului numai pentru ca presedintele Traian Basescu a cerut desecretizarea dosarelor de siguranta nationala.

Mona Musca a spus ca a cerut acordul familiei pentru a face publice dosarele primite de la CNSAS:

“Cred ca in felul acesta putem elimina orice speculatie care nu ar fi in acord cu realitatea, orice manipulare a opiniei publice sau santaje. Cred ca, din punctul meu de vedere, asa cum am fost intotdeauna foarte transparenta, foarte corecta era de datoria mea sa fiu si acum la fel. Este in avantajul interesului public”.

Mona Musca considera ca publicarea dosarelor este singura arma pe care o are impotriva celor care doresc sa o discrediteze.

Deputatul liberal Mona Musca a prezentat joi, presei, cele doua dosare de siguranta nationala primite de la CNSAS, in urma afirmatiilor aparute in presa ca ar fi facut politie politica.