200 localitati din mediul rural sau cel urban vor putea beneficia pana in 2007 de retele electronice informatizate, a anuntat ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy. In acest scop, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologia Informatiei a trimis notificari primariilor din peste 3.000 de astfel de localitati, in vederea participarii la selectia nationala a proiectului Economia Bazata pe Cunoastere.

Localitatile interesate trebuie sa trimita inapoi catre MCTI, pana la data de 23 august 2006, o scrisoare de intentie, urmand ca apoi, in functie de anumite criterii de competitivitate, sa se desfasoare procesul de selectie.

Dupa finalizarea acestuia va urma organizarea licitatiei internationale pentru realizarea retelelor propriu-zise si achizitionarea aplicatiilor. Costul pentru aplicatii - solutii de e-learning, e-business etc.

- va fi unul fix, in schimb cel pentru realizarea retelelor va putea varia in functie de solutiile tehnice ce vor trebui sa fie folosite, in principal pentru asigurarea accesului la Internet de banda larga.

Astfel ca, in cazul obtinerii unor costuri mai mici decat cele estimate, este posibil ca numarul localitatilor ce vor putea fi incluse in acest proiect sa creasca. Practic, circa 10% din mediul rural va fi informatizat.

Potrivit ministrului de resort, criteriile de competenta pe care trebuie sa le indeplineasca localitatile pentru a intra in procesul de selectie au in vedere gradul de izolare a localitatii, numarul elevilor, precum si contributia autoritatilor locale.

Aceasta din urma consta in amenajarea spatiilor unde vor fi amplasate statiile de lucru - in primarii, scoli, biblioteci, plata salariilor managerilor de retea (cate doi pentru fiecare localitate) precum si in angajamentul autoritatilor de a mentine reteaua si dupa terminarea finantarii proiectului.

"Este cel mai amplu proiect de reducere a decalajului digital dintre mediul rural si cel urban, a afirmat Zsolt Nagy. Este un program multisectorial, ce constituie o premiera atat pentru Romania, cat si pentru Banca Mondiala, cea care asigura cea mai mare parte a finantarii necesare.

Zece la suta din mediul rural va fi astfel informatizat, pentru a avea posibilitatea de a se dezvolta".

Proiectul va dura patru ani - un an pentru implementare si trei ani in care va fi asigurata mentenanta retelelor, bugetul total fiind de 70 milioane dolari, circa 60 milioane reprezentand un imprumut de la Banca Mondiala.