Vanatoare de vrajitoare!, murmura unii vazand valul de dosare si de surprize legate de relatia persoanelor publice cu Securitatea. Lustratie, sa facem ordine!, urla altii intr-un avant extrem crestin-democrat de radere completa de pe fata pamantului a oamenilor cu tot cu trecutul lor mai mult sau mai putin securist.

In toata aceasta valtoare mediatica facuta parca de „cineva” tocmai sa nu ne plictisim in vacanta sunt tot felul de intrebari, mii, care-ti vin in cap si nu te mai lasa.

Cum tratezi astfel de cazuri? Cum procedezi? Te intereseaza sa-ti pierzi timpul cu mizerii, te intereseaza sa citesti sute, mii de pagini despre nimic doar ca sa „prinzi” pe cineva? Avem cativa vanatori de securisti prin oras care si-au pierdut controlul, care amesteca Hurezeanu cu Vadim Tudor, in dorinta lor de justitie completa in numele trecutului. Ei trebuie „dezisterizati” ca sa nu devina nocivi.

Vorbeam despre intrebari aiuristice. Ion Iliescu. Ati auzit de el? E un tip care a fost presedintele tarii asteia vreo zece ani. Cu un trecut bogat din punct de vedere comunist. Asupra caruia planeaza banuiala clara ca a organizat impreuna cu un grup lovitura de stat din ’89. Care a provocat direct sau nu framantari sociale serioase si abuzuri de tot felul la inceputul anilor 90.

Care a intarziat foarte mult intrarea Romaniei in structurile europene. De ce sa ne intereseze relatia acestui om cu Securitatea?

Nu, ne intereseaza foarte tare mizeria din viata unei Mona Musca, cea care-si turna studentii. Ne intereseaza pentru ca e o mizerie e ei, strict personala. E o problema a doamnei Musca, e un dialog pe care doar domnia sa trebuie sa-l poarte cu propria constiinta. Tocmai de aceea a iesit o astfel de mizerie la suprafata. Pentru ca nu implica pe nimeni.

LE e foarte pe plac adevaratilor securisti: un astfel de dosar care distruge un om si atat este perfect, e tot ce si-a dorit Securitatea! Si mai penibila a fost „deconspirarea” ziaristului Carol Sebastian. Ne intereseaza partea telenovelistica a Securitatii, ne jucam se pare cu mizerii strict personale din viata oamenilor.

Eu cred ca Ion Iliescu are in dosar mizerii care ne-ar putea pirvi pe ceva mai multi, decat pe el insusi. Si pot continua cu exemplele. Dar nu pot. Pentru ca sunt revoltat de turnura de film serie B pe care au luat-o lucrurile. Nu avem nevoie decat de lamurirea cu adevarat a unor situatii complicate - o situatie complicata e insusi destinul acestei tari in ultimii 20 de ani.

Pentru asta vreau lamuriri. Nu ma intereseaza lasitatile unuia sau altuia. Dupa 89 n-a existat mizerie morala? Ba da, si n-a mai stat Securitatea s-o consemneze. Pentru ca s-a reprofilat: a trecut de la afaceri cu vieti, la afaceri cu bani.