Mii de refugiati din sudul Libanului au inceput luni sa se intoarca spre locurile unde isi aveau casele, inainte de a fi distruse de bombardamentele israeliene.

Sute de masini care vor sa ajunga la Beirut, teatrul ofensiei israeliene, au format cozi interminabile. In timp ce echipe de salvare aduna corpurile celor care au murit in bombardamente, libanezii ajunsi acasa, fac bilantul pagubelor razboiului, scrie AFP.

Ei sunt intampinati de militantii Hezbollah care se proclama invingatorii armatei israeliene. Acestia impart postere si isi inalta drapelele miscarii de gherila, in semn de victorie, scrie AFP.

Posterele impartite libanezilor veniti sa constate pagubele sunt intitulate "Divina victorie" si il infatiseaza pe seful Hezbollah, Hassan Nasrallah, al carui nume inseamna "victoria lui Dumnezeu".

Avioanele israeliene continua sa survoleze sudul Libanului.

Militari israelieni au inceput, insa, sa se retraga din sudul Libanului, la scurt timp dupa intrarea in vigoare a acordului de incetare a focului intre statul evreu si Hezbollah, a anuntat armata, citata de agentia Reuters.

"O parte dintre militari se retrag, dar efectivele ramase sunt suficient de numeroare", a declarat un purtator de cuvant al armatei. El a refuzat, insa, sa ofere o statistica a retragerii trupelor. Israelul a estimat numarul militarilor desfasurati in Liban la 30.000 de persoane.

Israelul a anuntat ca fortele sale vor mentine blocada aeriana si maritima asupra Libanului, pana la formarea unui mecanism de supraveghere a contrabandei cu arme.

Confruntarile armate din sudul Libanului au incetat brusc, luni dimineata, la ora locala, cand a intrat in vigoare armistitiul mediat de ONU, au anuntat surse oficiale libaneze, citate de agentiile internationale de presa.

"Dintr-o data, dupa ora 8 dimineata s-a facut liniste in sudul Libanului", a afirmat una dintre sursele citate, precizand ca raidurile aviatiei israeliene si artileria au continuat pana cu un minut inainte de intrarea in vigoare a armistitiului. Si militiile Hezbollah au incetat atacurile.

Secretarul general al Natiunilor Unite, Kofi Annan, a salutat incetarea ostilitatilor in Liban si a facut apel la ambele parti sa faca eforturi sa mentina aceasta situatie, pentru a nu mai suferi populatia civila.

De la inceputul conflictului au murit peste 1 000 de libanezi si circa 155 de israelieni.

Prin incetarea violentelor intre Israel si Hezbollah, este indeplinita prima prevedere a rezolutiei 1701 a ONU, votata in 11 august, de Consiliul de Securitate al Organizatiei.

Documentul prevede o simpla incetare a ostilitatilor si nu o veritabila incetare a focului.

Textul rezolutiei ONU prevede, de asemenea, ca armata libaneza si Forta interimara ONU din Liban (Finul), ale carei efective vor fi marite de la 2 000 si la 15 000 de militari, sa fie desfasurate in sudul Libanului, in paralel cu retragerea trupelor israeliene.

Documentul mai cere eliberarea neconditionata a celor doi militari israelieni rapiti de miscarea Hezbollah, la 12 iulie, motivul izbucnirii conflictului intre Israel si gruparea de gherila.