Inaltul reprezentant UE pentru Politica Externa, Javier Solana, a declarat, luni, ca au inceput pregatirile pentru desfasurarea imediata a unui prim contingent international de 4 000 de militari in sudul Libanului, scrie agentia Reuters.

"Am discutat cu mai multe state, azi noapte si astazi, si cred ca vom fi capabili sa garantam ca aceasta forta, cel putin in ceea ce priveste contributia europeana, va fi una considerabila", a spus Solana.

Textul rezolutiei ONU, aprobat de Israel si Liban, prevede ca o forta internationala de 15 000 de militari, sa fie desfasurata in sudul Libanului. Iata cateva tari care au spus ca ar putea contribui la forta de pace din Liban.

Australia a anuntat ca va contribui doar cu un numar restrans de trupe la forta internationala

Finlanda :presedintele finlandez, Tarja Halonen, a declarat pentru postul national de televiziune ca Helsinki ar putea trimite 200 de militari in sudul Libanului.

Franta : Expertii militari sustin ca Franta ar putea trimite pana la 5 000 de militari si ca ar putea prelua comanda intregului contingent international. Dar, presedintele francez Jacques Chirac si ministrul de Externe Philippe Douste-Blazy au conditionat participarea Frantei de contributia altor state si de respectarea rezolutiei de catre toate partile implicate.

Indonezia a anuntat ca este pregatita sa trimita la randul sau trupe de mentinere a pacii.

Italia a spus ca este gata sa trimita intre 2 000 si 3 000 de militari in sudul Libanului. Subsecretarul de stat din Ministerul Apararii, Lorenzo Forcieri, a declarat ca militarii vor fi recrutati din toate serviciile armatei italiene, in special din randul trupelor speciale.

El a declarat, de asemenea, ca este "destul de probabil" ca Italia sa secondeze Franta in conducerea fortei internationale de pace.

Portugalia a spus ca inca analizeaza cum ar putea contribui la o forta ONU.

Spania : premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero cauta sprijinul liderilor politici din tara pentru a trimite trupe in Liban.