• 1. Paul Cornea
    Interpretare si rationalitate

    Colectie: Collegium. Litere

    Lucrarea constituie o explorare monografica a interpretarii, ca demers corectiv, explorator, mediator, explicativ si critic.

    O bogata bibliografie, deschisa deopotriva spre hermeneutica filosofica (Heidegger si Gadamer) si spre stiintele umane (Weber, Habermas, Apel, etc.), e sistematizata de autor intr-o constructie originala, care-si propune sa ofere o reprezentare cuprinzatoare, veridica si operationala a multiplelor aspecte ale interpretarii, ca interfata a gindirii.

    Ea incearca sa raspunda intrebarilor, pe cit de stringente, pe atit de anevoioase: ce este interpretarea, cum functioneaza, care-i sint limitele, daca si in ce masura poate ajunge la rezultate valide? Una dintre trasaturile distinctive ale cartii e ca interpretarea e vazuta ca un exercitiu rational, avind insa adesea o origine irationala si, in orice caz, fiind conditionata, in mare masura, de pasiuni, credinte, ambitii, frustrari, dorinta de putere etc.

    Autorul a mai publicat: Studii de literatura romana moderna (1962), De la Alexandrescu la Eminescu (1966), Originile romantismului romanesc (1972), Conceptul de istorie literara in cultura romaneasca (1978), Regula jocului. Versantul colectiv al literaturii (1980), Itinerar printre clasici (1984), Introducere in teoria lecturii (1988) (trad. italiana: 1993), Aproapele si departele (1990) si Semnele vremii (1995).

  • 2. Sadegh Hedayat
    Bufnita oarba

    Editia a II-a revazuta
    Traducere din limba persana, prefata, note si comentarii de Gheorghe Iorga
    Colectie: Biblioteca Polirom

    Considerata cea mai importanta opera a literaturii iraniene moderne, Bufnita oarba este o metafora a degradarii spiritului. Capodopera lui Sadegh Hedayat descrie in cele mai mici amanunte disperarea impinsa dincolo de limite a unui tinar care si-a pierdut iubita misterioasa.

    Pe masura ce personajul aluneca treptat in nebunie, cititorul devine prizonierul viziunii sumbre a scriitorului asupra conditiei umane.
    „Bufnita oarba e plein d’effets constiente, foarte calculate, precise. Fiecare pagina e condusa ca o partitura muzicala. Pasajele care par cele mai imaginare sint chiar cele asupra carora am muncit cuvint cu cuvint. Otrava, caci e otrava inauntru, am distilat-o picatura cu picatura.” (Sadegh Hedayat)

  • 3. Allison Pearson
    Nu stiu cum reuseste

    Traducere din limba engleza si note de Ioana Miruna Voiculescu
    Colectie: Chic

    Nu stiu cum reuseste, un roman de debut devenit in scurt timp bestseller, ne ofera un adevarat spectacol de jonglerie, atit in plan stilistic, imbinind irezistibil umorul si dramatismul, cit si la nivelul propriu-zis al actiunii. Kate Reddy este administrator de fonduri in centrul financiar al Londrei si mama a doi copii: Emily, de cinci ani, si Ben, de un an.

    Conflictul dintre aceste doua ipostaze determina intreaga tensiune a romanului. Fiecare minut, fiecare sfert de ora care poate fi smuls dintr-o parte este imediat adaugat in cealalta, de cele mai multe ori serviciul fiind o piedica majora in calea planurilor de a petrece mai mult timp impreuna cu familia.

    Viata lui Kate este marcata de lupta zilnica impotriva somnului, a efectelor decalajului de fus orar si a altor neajunsuri, dar ironia coroziva a autoarei si optimismul personajului evita orice deviere spre melodramatic.
    „Nu stiu cum reuseste: iata, in sfirsit, comedia umana a existentei mamelor cu cariera.” (Washington Post)

  • 4. Georges Simenon
    Liberty Bar

    Traducere de Nicolae Constantinescu
    Colectie: Seria Maigret

    Al 22-lea roman din seria completa avandu-l ca personaj central pe celebrul Comisar Maigret.
    Cannes: palmieri, vile cochete inecate in verdeata, cazinouri, petreceri pe iahturi, cu muzica, lumini si femei frumoase... Liberty Bar, o circiuma uitata de lume, pe o straduta dintr-un cartier sarac. Sylvie „lucreaza de noapte” si coboara abia pe la prinz, pe jumatate goala, dar grasana Jaja, patroana, e oricind fericita sa stea la un pahar de vorba...
    William Brown cunoscuse bine - poate prea bine - ambele fete ale orasului. Cindva mare proprietar in Australia, el esuase pe Riviera, unde traia dintr-o renta platita de familie. Doar ca acum zace mort, ucis cu lovituri de cutit. Iar Maigret are o lista atit de lunga de suspecti, incit nu mai stie de unde sa inceapa. Ceea ce stie insa e ca, pentru a dezlega enigma mortii cuiva, trebuie
    sa-i dezlege enigma vietii...

    In Seria Maigret au aparut: Prima ancheta a lui Maigret, Inspectorul Cadavre, Maigret si scoala crimei, Cazul Louise Laboine, Maigret se teme, Maigret si mortul, Nebunul din Bergerac, Dansatoarea de la Gai-Moulin, Asta-i Felicie!, Maigret la New York, Maigret se insala, Maigret la Picratt’s, Maigret si ucigasul, Domnul Gallet a decedat, Spinzuratul de la Saint-Pholien, Cazul Saint-Fiacre,

    Cine a ucis-o pe Cecile?, Maigret si omul dublu, Maigret si prietenul din copilarie, Memoriile lui Maigret, Prietena doamnei Maigret.

  • 5. M. Mandelbrojt-Sweeney
    Limba engleza pentru medici si asistente

    Traducere de Simona Stoleriu
    Colectie: Limbi straine

    Conceputa ca un ghid de conversatie, lucrarea se adreseaza cadrelor medicale si studentilor care doresc sa profeseze sau sa urmeze cursuri in tarile de limba engleza. Cuprinde cele mai uzuale expresii folosite in consultarea bolnavului, in examenul clinic si in examenele paraclinice curente, precum si formulele specifice utilizate in redactarea foilor de observatie.

    Cei interesati vor gasi, de asemenea, un tabel de echivalenta a medicamentelor, informatii cu privire la formalitatile ce trebuie indeplinite pentru a lucra ca medic sau infirmier in Marea Britanie si Irlanda si adresele principalelor institutii de invatamint din aceste tari.

  • 6. Regine Durbec
    Diete cu fructe si legume pentru eliminarea toxinelor

    Cuvint inainte de Gerard Allemann
    Traducere de Cezar Petrila
    Colectie: Hexagon. Sanatate. Dietetica

    Curele si monodietele au reprezentat dintotdeauna un mijloc eficient de intretinere a sanatatii. Diete cu fructe si legume pentru eliminarea toxinelor ofera mai mult decit simple retete: sint prezentate proprietatile alimentelor, precum si modul in care se tin dietele, cu indicatiile si suplimentele alimentare specifice fiecareia.

    Sintem invitati sa redescoperim astfel virtutile terapeutice ale fructelor si legumelor, intr-o vreme in care alimentatia adeseori inadecvata ne poate afecta in mod decisiv starea de sanatate. Cele 33 de cure si monodiete ajuta la regenerarea organismului si ii asigura vitalitatea. Oricine poate alege, in functie de anotimp si de scopul urmarit, dieta care i se potriveste cel mai bine.