Senatorul UDMR Gyorgy Frunda si deputatul liberal Dragos Ujeniuc, doi dintre demnitarii ale caror nume se afla, potrivit unui cotidian central, pe lista celor 29 de politicieni banuiti ca ar avea dosare la fosta Securitate s-au dus, marti, la CNSAS sa le vada.

Senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, a spus, la iesirea din sediul CNSAS, ca Securitatea a incercat in mai multe randuri sa-l racoleze.

“Nu am nicun angajament, nu am nicio nota informativa scrisa despre absolut nimeni niciodata, nu am nicun nume de cod”, a precizat el.

Frunda spune ca motivul pentru care ar fi fost urmarit de Securitate este ca, in calitate de avocat, a aparat reprezentanti ai religiei martorii lui Iehova in anii 1970, persoane care au mai apelat si ulterior la serviciile sale.

Si deputatul liberal Dragos Ujeniuc s-a dus la CNSAS sa-si vada dosarul.

La iesire, el a spus presei ca a fost urmarit de Securitate pentru ca familia sa era vizitata de o familie de prieteni din Germania si se considera ca Dragos Ujeniuc le-ar putea dezvalui acestora secrete de stat pe care se credea ca le-ar detine in calitate de judecator si apoi, presedintele Judecatoriei Giurgiu.

El a adaugat ca un capitan de Securitate a incercat racolarea sa in anii `80-`81 dar el a refuzat.

“Putea sa se puna in discutie atunci promovarea mea, functia mea ca preseidnte de judecatorie dar nu m-a amenintat nimeni ca daca nu semnez un asemenea angajament voi avea de suferit. Eu raman la convingerea ca cine a vrut sa colaboreze cu Securitatea a facut-o pentru ca asa i-a dictat constiinta”, a spus Ujeniuc.

Cotidianul “Gandul” a publicat, recent, lista celor 29 de demnitari banuiti ca au colaborat cu fosta Securitate. Potrivit acestuia, senatorul UDMR, Gyorgy Frunda are atat dosar de retea cat si de urmarit iar Dragos Ujeniuc are dosar de urmarit.