Ansamblul Pietei Bucur Obor, din sectorul 2 al Capitalei, va deveni, in scurt timp, cel mai mare si mai modern complex comercial "pus la dispozitia bucurestenilor". Cel putin asa sustine edilul sectorului, Neculai Ontanu, care a promis ca, pe cat de repede cu putinta, va transforma batrana piata agroalimentara din Bucuresti intr-un complex comercial modern, aliniat la standardele occidentale.

Ontanu a prezentat ieri stadiul actual al parteneriatului public-privat in vederea realizarii proiectului.

Astfel, Primaria Sectorului 2 se afla acum in faza de elaborare a ofertei finale din partea a patru societati comerciale care au fost acceptate sa intre in lupta pentru reconditionarea Pietei Obor. "Vom analiza, negocia si speram sa demaram lucrarile la inceputul lunii octombrie, pentru a ne incadra in programul stabilit.

Speram ca piata sa fie gata la finele lui 2007", a declarat Neculai Ontanu. Pe langa operatiile estetice, pe alocuri, modernizarea Pietei agroalimentare Obor presupune realizarea unei constructii cu doua subsoluri, parter si patru niveluri.

In cele doua subsoluri, in suprafata totala de 48.260 metri patrati, vor fi construite 1.268 de locuri de parcare, la parter administratia locala intentionand sa pastreze functiunea actuala de piata agroalimentara, dedicata producatorilor de legume si fructe.

Mai multe birouri si parcari decat tarabe

La etajul 1 vor fi amenajate spatii comerciale independente, climatizate, pentru cei care vand lactate, branzeturi, carne, dar si articole de menaj si uz casnic.

Daca la etajele 2 si 3 vor exista 340 de locuri de parcare pe cate doua niveluri la fiecare etaj si cateva birouri amenajate pe o suprafata de aproape 7.000 de metri patrati, etajul 4 este destinat exclusiv spatiilor pentru birouri ce vor fi inchiriate diverselor societati interesate.

Conform raportului de expertiza, valoarea de piata a proprietatii imobiliare cu care participa Primaria Sectorului 2 este de 12.689.760 de euro, in timp ce valoarea estimativa a investitiei pe care o va face partea privata, conform studiului de fezabilitate, se ridica undeva la 117 milioane de euro.

Edilii sunt de parere ca, odata cu realizarea proiectului de modernizare a Pietei Obor, se va crea prima bursa de marfuri agricole pentru consumul de baza al populatiei, care va orienta si fixa preturile pe regulile economiei de piata, eliminandu-se astfel practica preturilor speculative.

Mai mult, spatiile destinate comercializarii produselor agricole vor creste cu 473 de metri patrati, iar numarul locurilor de munca se va tripla. Chiar si valoarea terenului aflat intr-o zona cu vadul comercial cel mai ridicat din Capitala va creste semnificativ.

Citeste articolul complet in Adevarul