Traducator ILIE ILIESCU

Colectie LOGOS

Despre carte:

Cartea lui Franz Hartmann, in ciuda vechimii sale, ramane cea mai respectata referinta la viata si opera lui Paracelsus.

Dincolo de analiza subtila si de eruditia autorului ei, marea virtute a acestei lucrari este ca prezinta in amanuntime esenta invataturilor lui Paracelsus cu privire la cosmologie, antropologie, pneumatologie, magie, vrajitorie, medicina, alchimie, astrologie, filozofie si teozofie.

Amplele citate din tratatele lui Paracelsus ne dau masura enciclopedica a acestui ganditor considerat „mintea cea mai luminata si mai cuprinzatoare a veacului sau”.

Despre autor:

Philipus Theophrastus Bombast von Hohenheim supranumit Paracelsus cel Mare s‑a nascut in 1493, in apropiere de Zurich. Primele notiuni de chirurgie si medicina le‑a primit de la tatal sau. La varsta de saisprezece ani a fost trimis sa studieze la Universitatea din Basel.

A fost instruit apoi de celebrul Johannes Trithemius, abatele manastirii Sfantul Jacob din Wurzburg (1461‑1516), unul dintre cei mai renumiti maes?tri in magie, alchimie si astrologie, si, sub indrumarea acestui profesor, i‑au fost cultivate indeosebi inclinatiile sale pentru stiintele si practicile oculte. Mai tarziu, Paracelsus a calatorit foarte mult.

A vizitat Germania, Italia, Franta, Tarile de Jos, Danemarca, Suedia si Rusia; se spune ca a ajuns si in India. Intr‑una din aceste expeditii, a fost luat prizonier de catre tatari si dus la Han, al carui fiu l‑a insotit dupa aceea la Constantinopol.