Ca si girafa, care exista desi calculele arata ca un animal cu un gat atat de lung este imposibil, actuala coalitie de guvernare continua nestingherita sa se ocupe de treburile tarii, desi tensiunile din interiorul ei cresc exponential.

Dupa ce ne-am ingrozit intre 1997-2000 de certurile publice dintre politicienii CDR, PD si UDMR, asistam din nou, in aceasta vara, la ceea ce ar trebui sa fie prabusirea coalitiei formate din PD, PNL (Alianta D.A. a devenit ea insasi o fictiune) UDMR si PC. Dar nu este.

Este limpede ca PC, UDMR si PNL se simt bine impreuna si nu pot suferi PD. Maghiarii si liberalii sunt ceva mai rezervati in manifestarile publice, nu insa si conservatorii. Joi, 16 august, liderii PC au tinut sfat si au lansat public apelul de a izola PD pe scena politica. Acesta ar fi un partid minat de securisti si extrem de periculos pentru ca si-ar fi propus sa devina un partid-stat.

Pericolul ar proveni, spun conservatorii, de la racolarea masiva de primari de la alte partide.

Nu ne amintim ca PC sa fi protestat atunci cand PSD racola primari cu japca pe vremea precedentei guvernari, si nici ca vreunul dintre partidele coalitiei sa se fi scandalizat de prezenta fostilor ofiteri de contra-informatii, membri ai PD, in aparatul guvernului, desi personajele in cauza nu si-au ascuns niciodata ocupatiile trecute.

De fapt, nu am aflat nimic nou in privinta lor, dar constatam ca regulile jocului in coalitie s-au schimbat. Scandalizat, purtatorul de cuvant Bogdan Ciuca declara ca PC nu mai poate sta alaturi de PD si sugereaza chiar ca ar fi cazul sa se creeze o alta "formula politica" pentru guvernare.

Vor fi fost conservatorii ostili fata de presedintele Basescu si PD si in trecut, dar niciodata nu au cerut atat de vehement si de deschis crearea unei noi coalitii.

Nu poti sa nu faci o legatura, poate speculativa, intre apelul lansat de PC si ideile omului de afaceri liberal Dinu Patriciu, care declara fara echivoc ca o alianta PNL-PSD ar fi o formula salvatoare pentru Romania.

In fond, ce alta formula politica ar putea fi imaginata ca alternativa la coalitia actuala decat o alianta cu PSD? Cu cine altcineva sa fi discutat domnul Voiculescu decat cu prietenii sai din fostul partid de guvernamant?

Poate nu cu toti, caci unii dintre ei il resping si-i amintesc tradarea de dupa alegerile din 2004, dar nu este exclus sa se fi consultat cu prietenul Adrian Nastase, editorialist la trustul de presa ce-i apartine domnului Voiculescu.

Simtind capcana, liberalii au parat abil prin Varujan Vosganian, care a pus agresivitatea PC pe seama incapacitatii acestuia din urma de a depasi o cota de 2% in intentiile de vot ale electoratului. Intr-adevar, in ciuda expunerii mediatice masive din ultima vreme, PC nu reuseste sa creasca in sondaje.

Atacurile sale la adresa presedintelui Basescu nu au niciun efect, discursul sau politic nu convinge.

Liderii sai au inteles pericolul, dar nu au solutie pentru viitorul partidului. Perspectivele lor sunt sumbre: daca au loc alegeri anticipate la primavara, nimeni nu va dori sa se alieze cu ei si vor ramane in afara parlamentului.

Acum au relatii amiabile cu liberalii, carora le convin atacurile conservatorilor la adresa PD, dar ce lider PNL va risca o alianta electorala cu PC? Daca nu ar exista teama de alegeri anticipate, pe care PD le-a cerut, PC ar sta probabil mai linistit si nu ar scoate flacari pe nari.

Am inregistrat asadar inca un scandal steril si fara finalitate: PC cere zgomotos izolarea politica a PD, dar nu are forta s-o faca. De iesit de la guvernare nu poate iesi, caci s-ar sinucide inainte de vreme.

Sa nu ne impacientam asadar, coalitia va continua sa guverneze cu toate contradictiile sale. Asistam la o decuplare aiuritoare intre manifestarile mediatice si actiunea practica. Desi se ataca reciproc, cele patru partide continua sa guverneze impreuna, de dragul puterii.

Un prim efect al acestei schizofrenii generale este, in primul rand, decredibilizarea partidelor din coalitie si, in al doilea rand, a clasei politice in ansamblu. Cine poate sa mai ia in serios politicieni care se injura la televizor si apoi, la o cafea, negociaza posturi de secretar de stat si contracte guvernamentale?

Ca si hartia, politica suporta orice - s-ar putea totusi ca electoratul sa fie ceva mai selectiv. Exact de asta se teme si Partidul Conservator.