Lucian Mandruta a intrat timp de 75 de minute, in direct pe Blog HotNews.ro , in continuarea ymterviului acordat lui Iulian Comanescu.

Lucian a povestit despre: cum ajunge presa tot mai online, cum il schimba computerul pe jurnalist si metehnele lui, dar si despre lucruri mai 'grele' cum ar fi perioada de dominatie media a PSD sau sechelele unor politici editoriale prea tabloide. La final, a spus o poveste cu talc:

"Am o poveste la sfirsit pentru voi:

Acum 16 ani, cind am inceput o revista in facultate, cei mai importanti oameni din presa erau tipografii. Erau atit de multe publicatii aparute in primele luni de dupa Revolutie incit era coada si noaptea la usa tipografiei. Iar ei erau niste printi: cistigau din spagi mai mult decit orice jurnalist.

Chiar si in acele vremuri de glorie, s-a gasit cineva care, intr-o discutie, sa le atraga atentia citorva:

“Mai baieti, puneti mina pe carte, ca vin tipgrafiile controlate de computer si-o sa ramineti fara slujba! Si mai lasati smecheriile, ca abia asteptam sa scapam de voi!”

“Ei, as, a raspuns unul mai batrin - pai eu sunt aici de 40 de ani si stiu una: tot mereu o sa fie nevoie de noi. Ca n-aveti cum sa scoateti ziare altfel!”

Morala? Eu sunt un tipograf (aproape) batrin. Televiziunea, presa viitorului e a voastra. A voastra in sensul cel mai propriu: probabil ca o aveti deja in PC-ul de acasa. Si se va putea, fireste, si fara noi..."

Subiectele de la Observator - scoase pe net

"Intentionez sa plebiscitez in fiecare seara pe net ordinea primelor trei subiecte din Observator. [...] Inca nu stiu cum - probabil va fi un mix de telefoane si www.antena1.ro."

"Incerc sa vad ce spun oamenii adevarati"

Lucian citeste mesajele postate pe HotNews.ro si se uita pe anumite bloguri pentru ca: "Incerc sa vad ce spun oamenii adevarati, care nu au nimic de pierdut si nimic de cistigat. Cei care nu menajeaza pe nimeni - e cea mai sincera forma de presa, cam ca la inceputul ei."

"PSD s-a dat din greu la televizor"

"Nu am nici o indoiala ca PSD a avut o influenta serioasa in stabilirea timpului de emisie in stiri si alte programe, in perioada de care vorbesti. Altfel spus, s-au dat din greu la televizor.

Insa, vezi ce ironie, au ocupat un timp infinit mai mic in mintea omului. Si n-au fost in stare de un lucru esential: n-au putut stabili agenda publica. Ei n-au facut decit sa reactioneze, sa vina pe locul doi sa-si de cu parerea despre temele altora. De-aia au si pierdut.

Si de-aia nu poti instaura chiar si o dictatura light, cu toata media la indemina. Pur si simplu pentru ca exista comunicarea virala a ideilor politice: birfa. Si SMS-ul. Si mailul. Si bancurile. Si cind ai toate astea si-un vot, inca mai e libertate."

Dileme

"E simpatica dilema asta: ce dam, Apelul catre Lichele sau nunta lui Ahmed Unicatu?

Pare o dilema imorala, insa cei care vor sa vinda detergent cu ajutorul produsului nostru nu pot sa raporteze la cartierul general de la NY, NY ca in seara asta am ales solutia morala, gustata de prea putini cetateni.

O sa spuneti ca e de datoria noastra sa-i educam. Nu cred. Asta e treaba scolii. Sau, mai tirziu, a bibliotecii. Asa ca va propun sa-i trimitem pe romani sa citeasca, daca mai putem sa-i urnim de la televizor dau de pe blog!"

(De)tabloidizare

  • "Televiziune cu adevarat libera? Da’ YouTube ce are?

  • Dialogul civilizat la televiziune? Il vom avea in ziua in care vom avea o populatie care nu te injura la stop, care nu se baga in fata la bariera, care nu arunca hirtiile pe jos, care nu valorizeaza furtul si pumnul. Si care e capabila sa-si pastreze specificul national, in loc sa se orientalizeze, intr-un fel care imi pare in acelasi timp dubios si dezgustator."

    televizorul

    "M-am lamuit, draga Om, cum e Romania mea: e tara in care nu simt nevoia sa ma schimb. Cu tot ce am rau...si poate putin bun. E tara care ma face sa ma simt bine asa, mediocru. Dar nu stiu, s-o multumesc, s-o fac de doi bani pe chestia asta?

    Si mai e tara in care mi-e frica sa-mi las copiii, de teama sa nu ma intorc acasa si sa nu-i gasesc la fel ca aia de la televizor pe care nu pot sa-i inghit.

    Pentru ca, am uitat sa va spun, si mie imi e greu sa ma uit la televizor citeodata. In special cind e pornit"."

    ymterviul integral si discutia online de dupa