Segmentul imobiliar este unul dintre cele mai rentabile pentru plasamente de investitii. De aceea, in ultima vreme se constata o concentrare din ce in ce mai accentuata a investitiilor straine catre acest domeniu.

Medalia are insa si un revers: odata cu cresterea numarului de metri patrati construiti, chiar daca cererea ramane ridicata, chiriile nu pot urca, desi costurile de construire sau cumparare sunt pe trend ascendent. In concluzie, recuperarea investitiei se va face intr-un orizont de timp mai lung.

Spre exemplu, in Capitala, randamentul investitiilor in spatiile de birouri de clasa A a coborat drastic, desi cererea ramane mult mai mare decat oferta.

Statistic, in 2005, acesta a coborat cu aproape 3,5%, ajungand la nivelul de 8,5%, iar evolutia descendenta a acestuia a continuat. In momentul de fata, nivelul randamentului pe acest sector de piata se situeaza la 7,8% si se preconizeaza o continua scadere. Chiar daca acest nivel va mai cobori, el se va mentine printre cele mai ridicate din Europa.

Randamentul sau rentabilitatea unei investitii se calculeaza ca raport procentual dintre venitul anual generat de spatiu (din vanzare sau inchiriere) si valoarea fondurilor alocate pentru constructie si amenajare sau pretul la care a fost achizitionat imobilul.

Cauze

Aceasta scadere poate fi pusa pe seama aparitiei pe piata a multor noi proiecte de acest gen, maturizarii pietei si alinierii la preturile europene. In Europa se percep chirii mai mici decat la noi, 15 euro/mp, fata de 19-20 de euro/mp.

Diminuarea randamentului la investitiile in imobilele de birouri se datoreaza si puzderiei de proiecte noi, anuntate sau chiar aflate in curs de realizare. Daca in urma cu doi ani, in Bucuresti existau 160.000 mp de birouri de clasa A, in 2005 s-a ajuns la 254.000 mp, pentru ca in prima jumatate a anului 2006 sa mai apara inca 36.000 mp de birouri de clasa A.

Totusi, in comparatie cu marile capitale europene suntem inca foarte departe. Viitorul in domeniu suna bine, intrucat anul 2007 se anunta promitator. Potrivit estimarilor specialistilor in domeniu, se preconizeaza o crestere semnificativa in ceea ce putem numi primul an postintegrare si ar urma sa apara in Capitala in jur de 200.000 mp de birouri de clasa A.

Interes si pentru companii de talie medie

Dezvoltatorii isi indreapta atentia si spre companii de talie medie, astfel ca rasar ca ciupercile dupa ploaie si imobile de birouri mai mici. Spre exemplu, recent agentia Esop a scos pe piata o cladire pe 13 Septembrie renovata, cu spatii largi, suprafete diverse si o mare flexibilitate de impartire, ideala pentru companiile de IT, software, call center.

Cladirea are 2.000 mp, cu o dispunere pe patru niveluri, stil D+P+2. Ca dotari, cladirea dispune de climatizare centralizata prin plafon, infrastructura IT, centrala termica proprie si finisaje cum ar fi marmura, parchet, plafoane false cu lampi incastrate. Atentia tot mai multor investitori imobiliari se indreapta asupra unor cladiri mari, vechi, bine amplasate in peisajul bucurestean.

Daca pana acum puteau fi cumparate destul de ieftin, de doi-trei ani situatia s-a schimbat. Oricum, si acest tip de piata este pe val, noutatile din domeniul materialelor de constructii permitand aproape orice tip de modificare.

Integral in Curentul