Compania Grup Servicii Petroliere (GSP) - proprietara platformei Orizont, unde marti 20 de marinari romani au fost sechestrati ameninta ca va actiona in instanta la Haga, firma Petroiran.

De cealalta parte, ambasadorul Iranului in Romania a acuzat GSP ca a incercat sa renegocieze contractul pentru o suma mai mare. Intr-o declaratie pentru Hotnews.ro, directorul Colegiului National de Aparare, Iulian Fota a mentionat ca, in acest context, relatiile dintre Romania si Iran devin complicate, apreciind ca daca nu s-ar fi folosit forta se putea vorbi doar de un litigiu comercial.

Presedintele GSP, Gabriel Comanescu a negat, miercuri, informatiile aparute in presa de la Teheran. Chiar in timpul conferintei de presa, Comanescu a vorbit telefonic cu unul dintre membrii echipajului de pe platforma Orizont.

Acesta a precizat ca toti marinarii romani sunt sanatosi si a confirmat faptul ca asupra platformei s-au tras focuri de mitraliera de pe o salupa militara.

Recent, firma a retras din zona platforma Fortuna, inchiriata de Oriental Oil Company din Dubai, pe motiv ca aceasta nu a respectat contractul si a subinchiriat platforma unei firme iraniene.

Presa iraniana sustinea ca firma romana ar fi provocat aceasta disputa prin rapirea a doi reprezentanti ai companiei PetroIran de pe platforma Fortuna, pe care i-ar fi batut si expulzat din apele teritoriale iraniene la 13 august - informatie contestata de Comanescu.

Tot miercuri, ambasadorul Iranului la Bucuresti, Ali Akbar Farazi, a declarat ca informatiile vehiculate de presa romaneasca sunt false. El a explicat ca incidentul de pe platforma Orizont este urmare a unui litigiu comercial, iar politia a intervenit pentru punerea in aplicare a unei hotarari judecatoreti, care viza firma GSP.

Intr-o declaratie pentru Hotnews.ro, directorul Colegiului National de Aparere, Iulian Fota a mentionat ca, in acest context, relatiile dintre Romania si Iran devin complicate, apreciind ca daca nu s-ar fi folosit forta se putea vorbi doar de un litigiu comercial:" cred ca daca ei nu foloseau forta ramanea strit o chestiune intre o companie romaneasca si una iraniana".

Platforma Orizont, construita in anul 1987 se afla in Golful Persic din anul 1998. Contractul prin care unitatea opera pentru compania petroliera Oriental Oil din Dubai a fost preluat de GSP in decembrie 2005 de la Petrom, odata cu cumpararea celor sase platforme de foraj marin - Atlas, Prometeu, Saturn, Orizont, Fortuna, Jupiter.

Contractul incheiat in anul 2004 intre Petrom si Oriental Oil Company avea o clauza obligatorie prin care beneficiarul arab trebuia sa prezinte furnizorului roman un acreditiv confirmat de o banca elvetiana, si anume Credit Suisse care este reprezentata in Romania de catre ABN Amro Bank.

Banca trebuia sa asigure un fond de rezerva de 100 milioane dolari la dispozitia Petrom, in caz de neplata a serviciilor.

Acreditivul n-a mai intrat in posesia GSP la preluarea contractului, spun reprezentantii companiei. Dupa ce Oriental Oil Company a refuzat eliberarea documentului bancar, GSP a decis, in luna aprilie, anularea furnizarii de servicii, conform prevederilor contractuale.