Redactorul sef adjunct al cotidianului Jurnalul National, Dan Constantin, crede ca firma romana GSP are interese ascunse in scandalul cu firma iraniana.

Intr-un interviu acordat in exclusivitate HotNews.ro, Dan Constantin face legaturi intre firma GSP si trustul de presa Realitatea Media, de care este apropiat liderul sindical de la Petrom, Liviu Luca. Mai mult, Constantin sustine ca presedintele GSP, Gabriel Comanescu, are legaturi foarte stranse cu liderul sindical.

HotNews.ro: S-a tot vorbit in presa despre un conflict dintre Romania si Iran. Credeti ca s-a exgerat in acest sens?

Dan Constantin: Conflictul dintre firma iranaian si cea romana nu se ridica la nivelul unui conflict dintre Romania si Iran, este clar un conflict comercial intre cele doua firme.

HotNews.ro: Ce parere aveti despre declaratiile facute de domnul Comanescu la conferinta de presa?

Dan Constantin:: Conferinta pe care a tinut-o domnul Comanescu a arat ca dansul era foarte obosit, irascibil la intrebarile repetate si foarte stanjenitoare legate de trecutul firmei.

Din aceasta cauza cred ca multi dintre colegii care au participat la acea conferinta de presa au plecat cu mai multe semne de intrebare decat cu cate au venit.

HotNews.ro: Credeti ca, dincolo de acest conflict expus de media, exista interese comerciale ascunse?

Dan Constantin:: Cred ca exista cel putin cateva lucruri ciudate din partea firmei romanesti. Daca ne gandim ca este un trust media, si anume Realitatea Media, in stransa legatura cu aceasta firma de prestatii din industria petroliera si ca domnul Comanescu si-a ascuns legaturile, fiind coleg de afaceri si intr-o stransa legatura cu domnul Luca, acest scandal incepe sa devina ciudat.

HotNews.ro: Care este problema cu aceste platforme petroliere, care este istoria lor ?

Dan Constantin:Ieri, reprezentantii firmei au declarat ca platformele petroliere care au fost cumparate de la Petrom in cadrul unei tranzactii facute anul trecut, se aflau sub contract de prestari de servicii cu o firma din Dubai.

S-a spus ca acea firma din Dubai nu exista, ci ca este o firma fantoma. Imi este foarte greu sa cred ca Petrom a putut face contracte de sume substantiale cu o firma fantoma. Petrom nu a comentat si nu a dezmintit aceasta informatie si nici presa nu s-a aplecat asupra ei.

Dincolo de acest litigiu commercial care se afla intr-o faza mai acuta, ramane un alt fapt care nu este neaparat imputabil si anume iesirea din zona de retinere a celei de-a doua platforme care este in proprietatea firmei romanesti. Sunt destul de mult necunoscute si nu cred ca este bine sa se spuna ca este un razboi romano-iranian.

HotNews.ro: Cum ati privit ieri informatia despre acest conflict dintre cele doua firme?

Dan Constantin: Ieri, la primele ore in timpul pranzului, singura informatie provenea de la firma romaneasca, ceea ce este foarte interesant. O alta chestiune ciudata este faptul ca in urma cu o zi domnul Melescanu a avut o intalnire foarte lunga cu ambasadorul Iranului la Bucuresti.

Tot cu o zi inainte de conflict, in "Ziarul Financiar" a aparut pe prima pagina un articol dedicat firmei de prospectiuni marine in care se gasea o informatie foarte succinta de acest contract aflat in litigiu. Erau doua trei randuri in care nimeni nu a sesizat ca acolo exista un potential scandal.

HotNews.ro: Dupa toate aceste informati pe care le-ati sublinat, inteleg ca sunteti suspicios in ceea ce priveste afirmatiile facute de reprezenatantii firmei romanesti...

Dan Constantin:Vedeti, este o inlantuire de informatii in media pe care, cand le punem cap la cap, pot sa dea o imagine a intereselor comerciale. Cred ca exista cel putin cateva lucruri ciudate din partea firmei romanesti. Trebuie sa asteptam in zilele urmatoare o decizie a tribunalului commercial si sa vedem ce se va intampla.