Conflictul comercial dintre firma Romaneasca GSP si firma Iraniana Petro Iran Development ascunde interese finaciare. Analistul economic Dan Constantin sustine ca GSP dorea sa renegocieze contractul cu firma iraniana pentru o suma mai mare. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al GSP, Radu Petrescu, acuza Petro Iran Development ca datoreaza firmei romanesti opt milioane de euro.

Dan Constantin continua seria explicatiilor in conflictul economic dintre GSP si firma iraniana. El explica pentru HotNews.ro care sunt itele scandalului dintre firma romaneasca de prospectiuni geologice GSP si compania Petro Iran Development.

“Cred ca, din cauza pretului foarte bun existent in prezent pe piata la petrol, a crescut si pretul la prospectiunile geologice, fapt care nu le pica bine celor de la GSP, pentru ca, prin preluarea contractului cu iranienii la un pret fix, firma romaneasca pierde bani. GSP nu este multumita de acest lucru si vrea sa renunte la contractul cu iranienii.”, a explicat analistul economic.

Purtatorul de cuvant GSP, Radu Petrescu neaga toate aceste acuzatii, declarand ca firma iraniana Petro Iran Development nu a respectat contractul cu partea romaneasca. “GSP are diverse contracte cu mai multe firme pe perioade lungi de timp. Nu se pune problema asa.

Afirmatiile domnului Constantin sunt hazardate. Compania Petro Iran Development nu a onorat contractul si nu a facut plati catre noi. In prezent compania ne datoreaza opt milioane de dolari, din aceasta cauza am rupt contractul” a explicat Radu Petrescu.

Redactorul sef adjunct de la Jurnalul National sustine ca, in cazul in care GSP va renunta sa onoreze contractul, nu pierde nimic chiar daca Petro Iran Development o actioneaza in instanta. “In momentul de fata platformele firmei GSP de pe care se fac prospectiuni gelogice si care sunt inchiriate companiei iraniene sunt gajate la BCR.

Firma romaneasca a luat un imprumut de 100 de milioane de euro de la BCR si a girat cu platformele pe care le detine.

Daca firma iraniana va actiona si va castiga in instanta impotriva firmei romanesti pentru renuntarea la contract, GSP nu are ce sa piarda pentru ca platformele sunt ale bancii. Pe de alta parte, BCR poate sa obtina pe platformele gajate linistit circa 500 de milioane de euro, iar compania iraniana nu se alege cu nimic.”, a explicat Constantin.

Reprezentanatul GSP, Radu Petrescu a confirmat gajarea platformelor la BCR dar neaga ca prin acesta fapt GSP ar avea de castigat.

Compania romaneasca a cumparat de la Petrom platformele pe care se fac prospectiuni geolgice si odata cu acestea a preluat si contractul initial cu Oil Dubay Company. Conflictul a intervenit cand compania iraniana a cesionat contractul catre alte doua firme iraniene (Petro Iran Development).Compania romanesaca a acuzat Oil Dubay ca facut cesiunea cate fara stiinta sau acordul sau.

“Noi am aflat foarte tarziu de acest lucru. Cei de la Camera de Comert a Iranului ne-au comunicat ca Oil Dubai nu figureaza inregistrata ca firma niciunde, deci este o firma fantoma”, a explicat in cadrul unei conferinte de presa, purtatorul de cuvant al GSP.

Pe de alta parte, analistul economic Dan Constantin crede ca cesiunea catre Petro Iran Development a fost posibila pentru ca in contractul de prestare de servicii era prevazuta o clauza in acest sens. Constantin sustine ca i se pare cel putin ciudat ca GSP sa nu fi stiut de aceasta cesiune.

“Mi se pare aprope imposibil ca cei de la GSP sa nu fi stiut de acest lucru iar cesiunea nu se poate face decat cu acordul ambelor parti”

Totodata Constantin isi exprima neincrederea in afirmatiile reprezentantilor GSP. Acesta considera ca firma romaneasca nu spune toate datele problemei.

”S-a spus ca acea firma din Dubai nu exista, ci ca este o firma fantoma. Imi este foarte greu sa cred ca Petrom a putut face contracte de sume substantiale cu o firma fantoma. Petrom nu a comentat si nu a dezmintit aceasta informatie si nici presa nu s-a aplecat asupra ei.

Cred ca firma romaneasca stie mai multe lucruri decat spune, dar probabil astea nu sunt pentru urechiile noastre” a afirmat Constantin.

Analistul economic considera ca afirmatile facute de GSP nu se leaga si ca aparitia acestei informatii s-a facut prin intermediul trustului de presa Realitatea Media la care este actionar Liviu Luca, un apropiat al presedintelui GSP, Gabriel Comanescu.

Petrescu neaga legaturile cu trustul media Realitatea Media si sustine ca GSP a comunicat prima oara stirea agentiilor de presa Reuters si AP. “Este o aberatie mai mare decat domnul Constantin si daca mai face astfel de afirmatii o sa-l dam in judecata.

Realitatea TV a preluat stirea de pe agentia Reuters iar noi nu avem nici o legatura cu acest trust, Daca cei de la Realitatea TV au preluat primii stirea si au transmis-o in Romania, asta nu este un motiv sa fim noi acuzatii de nu stiu ce legaturi aberante” a explicat Petrescu.

Conflictul commercial dintre GSP si Petro Iran Development a culminat cu sechestrarea platformei Orizont de catre autoritatile iraniene. GSP a comunicat autoritatilor romane ca asupra platformei Orizont au fost trase focuri de arma.

In replica, ambasadorul Iranului in Romania a declarat ca intre firma GSP si compania iraniana exista un litigiu iar autoritatile iraniene au aplicat legea fara a trage focuri de arme. Mai mult, ambasadorul Iranian a explicat, intr-o conferinta de presa, caadevarat problema dintre cele doua companii a intervenit atunci cand GSP a incercat sa renegocieze contractul pentru o suma mai mare.