Compania British Petroleum, al doilea mare producator european de petrol, este supusa unei investigatii de catre autoritatile americane, pentru manipularea pietei petrolului si pe cea a benzinei fara plumb, se arata intr-o informatie publicata de Bloomberg, care citeaza Wall Street Journal.

“Am fost informati cu privire la acuzatii si suntem dispusi sa cooperam cu autoritatile”, a declarat Robert Wine un purtator de cuvant al companiei.

“Este o rutina pentru noi sa ajutam autoritatile de control cu privire la aspectele legate de afacerile noastre”, a mai precizat oficialul BP.

Gigantul britanic mai este tinta unei serii de anchete derulate de autoritatile americane, printre ele numarandu-se o alta presupusa incercare de manipulare a pretului propanului dar si una referitoare la o serie de scurgeri de petrol ce au avut loc in Alaska.

O alta ancheta ce vizeaza BP, se refera la explozia unei unitati de rafinare din Texas, in 2005, in urma careia 15 muncitori au fost ucisi iar alte cateva zeci au suferit rani grave.

In cursul zilei de luni un tribunal texan a hotarat ca atat directorul executiv al BP, John Browne, cat si directorul diviziilor de Rafinare si Marketing, John Manzoni sa apara in fata avocatului ce ii reprezinta pe cei afectati de explozia rafinariei texane.