Dupa o pregatire de un an si jumatate, compania Transelectrica a fost listata la Bursa, marti, 29 august, fiind prima zi de tranzactionare a actiunilor companiei.

Prezent la eveniment, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres a precizat ca urmeaza Transgaz, pentru care se selecteaza in prezent intermediarul, filialele Electrica si Distrigaz privatizate precum si alte societati la care se incearca privatizarea pe Bursa.

Ministrul a declarat ca Transelectrica va utiliza fondurile atrase prin listare pentru finantarea unor proiecte care vor genera in urmatorii ani o scadere a facturilor la energie.

“E placut sa te simti proprietar la atatea societati si mai ales la Transelectrica. Ceea ce se intampla este rodul unui efort de circa un an si jumatate. Sigur ca urmeaza si alte companii. Urmeaza Transgaz, pentru care selectam intermediarul, urmeaza Electricele privatizate si Distrigazurile privatizate.

Nu in ultimul rand vor urma si alte societati la care incercam sa facem privatizare pe Bursa asa cum este in legea romaneasca de multi ani si cum din pacate pana in momentul de fata nu s-a facut in aceasta tara”, a declarat Seres.

Listarea Transgaz urmeaza insa sa astepte primavara anului viitor. Prezent la marcarea primei tranzactii cu actiuni Transelectrica, ministrul Economiei a mentionat ca data fiind durata lunga de pregatire, listarea companiei Transgaz se va face in 2007.

“Este putin probabil ca anul acesta sa se mai faca alte listari. Vedeti ca si pregatirea listarii Transelectrica a durat peste un an. Urmatoarea listare va fi cel mai probabil anul viitor incepand din primavara in functie de modul in care se desfasoara pregatirea societatii daca ne referim la Transgaz”, a precizat Codrut Seres.

Ministrul si-a reafirmat ideea ca tot mai multe dintre tranzactiile in ceea ce priveste privatizarea sa se faca pe bursa.

“Ca si ministru doresc sa reafirm peocuparea mea ca, cat mai multe dintre tranzactiile in ceea ce priveste privatizarea sa se faca pe bursa. Sper ca si AVAS-ul va face la fel la un moment dat”, a spus ministrul.

Listarea Transelectrica ar putea determina scaderea facturii la energie

Nu in ultimul rand Seres a mai precizat ca Transelectrica are cateva proiecte importante, iar fondurile atrase prin listare vor fi folosite pentru finantarea acestora, ceea ce ar putea determina in cativa ani o scadere a facturii la energie a populatiei.

"Prin fondurile atrase prin listarea companiei vor fi finantate interconectarea sistemului energetic cu cel al altor state percum si constructia unui cablu submarin Romania - Turcia. Finalizarea acestor proiecte va conduce in urmatorii ani la tarife mai mici de transport pentru Transelectrica si la scaderea facturilor de energie pentru populatie”, a declarat Codrut Seres.

Ministrul a negat ca ar fi cumparat actiuni la Transelectrica.

“Eu as cumpara cu mare bucurie dar nu as vrea ca peste cativa ani cineva sa ma analizeze si sa-mi spuna ca sunt in conflict de interese. Sunt jucator la Bursa, am achizitionat Sif-uri, participatii la banci, la alte companii, dar la nici una din portofoliul Ministerului Economiei si Comertului”, a mai spus acesta.

Dintre oficialii prezenti la eveniment, singurii care au declarat ca au cumparat actiuni Transelectrica au fost Stelian Gal, directorul general al Transelectrica, Razvan Purdila, directorul Directiei Piete de Capital din cadrul companiei si Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor. Toti trei au precizat ca se abtin astazi de la tranzactionare.

Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Septimiu Stoica, si-a aratat increderea in actiunile companiei dar a mentionat ca a luat o decizie personala de a nu cumpara actiuni.

“Cred in actiunea Transelectrica, as fi subscris, as tranzactiona, nu exista un impediment legal in baza caruia sa nu pot s-o fac, dar ca si comportament personal, atata timp cat voi ocupa pozitia de presedinte al Bursei ma abtin sa fac investitii la oricare societate care este listata pe piata de capital romaneasca. Nu este o decizie investitionala ci una personala. Eu cred ca societatea este exceptionala”, a spus Stoica.

In doua luni, cei care au investit in actiunile Transelectrica au avut un randament de circa 50%

In debutul sedintei bursiere de marti, pretul unei actiuni Transelectrica depasise 25,3 lei, dar apoi inca din timpul conferintei de presa cotatia acesteia a scazut la 24 lei.

Daniel Iancu, administratorul site-ului Forumului AGF (www.agf.ro) este optimist in privinta evolutiei cotatiei actiunilor Transelectrica. Acesta a declarat pentru HotNews.ro ca “in doua luni de zile investitorii au avut un randament de 40%-50%”.

“A fost o sedinta mai putin agitata decat ne-am fi asteptat. La deschidere, actiunile Transelectrica au avut un pret de 24,8 lei pe actiune iar maximul a fost de 25,5 lei. Pretul s-a stabilizat in jurul valorii de 23 lei. De altfel in jurul acestei valori s-au facut si cele mai multe tranzactii”, a declarat Daniel Iancu.

Acesta a mai precizat ca din cele 7,32 milioane actiuni vandute in oferta, in prima zi de listare s-au tranzactionat 934 mii actiuni, ceea ce inseamna ca aproximativ 13% din actiunile disponibile si-au schimbat proprietarul.

“Este un volum mare. Inseamna ca au fost multi care au speculat listarea, s-au multumit cu un randament de 40%-50% in doua luni si au marcat profitul. Practic pretul de deschidere le-a adus investitorilor un randament de circa 50% iar pretul mediu a adus un randament de 40%”, a precizat Iancu.

Daniel Iancu nu crede ca actiunile Transelectrica vor scadea sub pretul ofertei, asa cum s-a intamplat la Flamingo si Vrancart si estimeaza ca actiunile vor avea o evolutie buna.

“Nu cred ca exista motive sa comparam Transelectrica cu precedentele IPO-uri. In urma cu un an, actiunile Flamingo deschideau prima sedinta de tranzactionare cu 17% peste pretul din oferta, in timp ce actiunile Vrancart au deschis cu 16% peste oferta. Actiunile TEL a avut 50% in dechidere, nu seamana deloc cu Flamingo si Vrancart si nu cred ca actiunile Transelectrica vor scadea sub 16.8.

Mai mult avand in vedere rezultatele financiare foarte bune raportate la 6 luni ma astept in continuare la o evolutie pozitiva pe bursa pentru Transelectrica”, a mentionat acesta.

Atentie, Daniel Iancu este un jucator activ pe piata valorilor mobiliare. Opiniile exprimate de catre acesta in cadrul articolului nu reprezinta sugestii de investitii.

Oferta publica primara initiala a Transelectrica s-a derulat in perioada 14-28 iunie 2006, iar la data de 14 iunie, Transelectrica a scos la vanzare peste 7,32 milioane actiuni, pretul de vanzare pe actiune fiind de 16,8 lei.

Actiunile Transelectrica au fost suprasubscrise de 6,46 ori. Mai exact, 4.861 de investitori au facut subscrieri pentru 47,38 milioane de actiuni, in valoare de 796,08 milioane lei. Ministerul economiei a ramas actionarul majoritar, urmat de Fondul Proprietatea. O banca detine locul trei in structura actionariatului cu 1,2% din actiunile companiei.

Sectorul energetic sub semnul privatizarii

Listarea Transelectrica este doar o noua etapa in procesul de privatizare a societatilor din domeniul energetic din Romania. Pina in prezent au fost privatizate cinci dintre cele opt companii regionale Electrica, din sectorul de distributie a energiei electrice.

Alte obiective care urmeaza sa fie privatizate sunt Centrala Electrica Midia SA (licitatia a fost castigata de Rompetrol Rafinare, dar procesul nu a fost finalizat) Complexele Energetice de la Turceni, Rovinari si respective Craiova.

In plus, Romania intentioneaza sa construiasca in parteneriat cu investitori strategici reactoarele nucleare 3 si 4 de la Cernavoda.

Pe de alta parte, Fondului Proprietatea i-au fost transferate 20% din actiunile Hidroelectrica, 20% din Nuclearelectrica, 15% din actiunile CE Turceni, Rovinari si Craiova iar la Bursa de Valori Bucuresti se vor lista pachete minoritare de actiuni - 5% din actiunile principalelor companii de generare.