Senatorii au adoptat miercuri, cu 53 de voturi pentru si 31 impotriva, ordonanta care prevede privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR).

Opozitia reprezenatata de PSD si PRM a votat impotriva ordonantei privind privatizarea BCR. PRM si-a mentinut imagina de partid dedicat problemele poporului si si-a motivat vot negativ prin declaratiile facute de senatorul Ghoerghe Funar.

« Este un jaf la adresa poporului iar toti cei care au negociat acest contratc de privatizare vor sfarsii in inchisoare » a declamat de la tribuna, Funar.

PSD s-a opus ordonantei mai mult din ratiunea unui partid de opozitie. Senatorul PSD Viorel Stefan a vorbit in numele grupului PSD, contestand clauza contractului prin are statul roman se obliga sa despagubeasca pe cei care au pierdut bani la Bancorex.

« Nu suntem de acord cu clauza din contractul de privatizare conform cariea jumatate din banii incasati pe intreaga tranzactie inclusiv cea cu BERD si IFC sa fie indisponibilizati intr-un cont pe un termen de 3 ani si din acestia sa fie onorate eventualel pretenitii aparute ulteriror »

Presedintele comisiei buget finante Varujan Vosganiana(PNL) explicat , la randul sau care sunt obligatiile stautului roman, motivand ca protestul partidelor de opozitie este nefondat

« Obligatiile sunt ale statului roman chiar daca privatizam sau nu banca, ele nu au nici o legatura cu negocierea noastra cu Ereste Bank Aveam de ales : fie scadeam pretul in virtutea unor obligatii pe care s-ar putea ca nimeni sa nu le mai plateasca vreodata, fie sa vindem la valoarea de piata si sa pastram eventualele obligatii pentru statul roman.

Este gresit ca noi nu mai luam bani de la austrieci pentru ca va trebuii sa platim in contul unor garantii am facut o evaluare privind obligatiile la Bancorex care trebuie platite de stautul roman prin privatizare. » a declarat Vosganian.

In ciuda declaratiilor facute de repezentantii PSD de la tribuna Senatului, pe hol senatorii PSD au recunoscut ca si-au facut mai mult datoria de partid de opozitie. Chiar daca au votat impotriva ordonantei, social-democartii au avut grija sa-si pastreze in sala de plen 20 de reprezenanti pentru a pastra cvorumul necesar pentru trecerea ordonantei.

Legea urmeaza sa fie trimisa spre dezbatere si Camerei Deputatilor, in scurt timp, cel mai probabil in sesiunea parlamentara care incepe saptamina viitoare.

Termenul limita de finalizare a privatizarii BCR este 21 septembrie, aprobarea Ordonantei de privatizare in Parlament fiind ultima etapa a acestui proces.

Contractul de vanzare-cumparare al BCR a fost semnat in decembrie 2005 cu Erste Bank pentru 3, 75 miliarde de euro.