Refuzul Teheranului in fata ultimatumului ONU mareste sansele unei confruntari dorite de multa vreme de neoconservatorii americani .

Astazi expira ultimatumul acordat de ONU Iranului pentru a renunta la programul sau de imbogatire a uraniului, iar regimul de la Teheran nu a dat pana acum niciun semn ca ar fi dispus sa se supuna cerintelor Rezolutiei 1696 adoptata de Consiliul de Securitate la 31 iulie.

Dimpotriva, in ultimele saptamani, presedintele Mahmud Ahmadinejad si-a multiplicat declaratiile sfidatoare, avertizand ca tara sa "nu va ceda in fata amenintarilor si intimidarilor". Rezolutia 1696 mentioneaza posibilitatea impunerii unor sanctiuni la adresa Iranului, insa nu exista un mecanism automat prin care sa se ajunga la asa ceva.

Practic, este nevoie de adoptarea unei noi rezolutii, ceea ce va fi destul de dificil, dupa ce Rusia si China au anuntat ca se opun impunerii de sanctiuni, pe care le considera lipsite de eficacitate.

Seful Agentiei Internationale pentru Energia Atomica (AIEA), Mohamed ElBaradei, urmeaza sa inainteze Consiliului de Securitate un raport privind felul in care Teheranul s-a conformat rezolutiei mentionate.

Integral in EVZ