Autoritatile britanice au gasit o solutie pentru a preveni un eventual flux de emigranti din Bulgaria si Romania, dupa aderarea acestor tari la Uniunea Europeana.

Potrivit cotidianului The Guardian, guvernul britanic intentioneaza sa introduca un permis de munca exclusiv pentru cetatenii romani si bulgari, permis ce se va elibera doar in momentul in care persoana respectiva poate demonstra ca are o calificare intr-o meserie pe care britanicii se feresc sa o practice.

In acest fel, e de asteptat ca doar o mica parte dintre doritorii de permise de munca sa intruneasca criteriile solicitate.

Potrivit The Guardian, cele doua tari duc lipsa de forta de munca calificata. Astfel, Romania, o tara cu 22 de milioane de locuitori e considerata a fi cea mai saraca dintre statele membre UE, asta cu conditia in care va fi acceptata la 1 ianuarie 2007.

Grupul de lobby, “Migration Watch”, estimeaza ca aproximativ 80 de mii de bulgari si peste 200 de mii de romani vor intra in Marea Britanie in primele 20 de luni dupa aderarea tarilor la UE.

Actualele conditii de acordare a permisului de munca pe teritoriul britanic pun un accent important pe o educatie superioara, pe calificarea profesionala si mai ales pe posibilitatile de salarizare ale solicitantului.

Propunerea privind permisul de munca pentru romani si bulgari are sprijinul Ministerului Afacerilor Interne (Home Office) din Marea Britanie, al Departamentului pentru Munca si Pensii si al oficialilor Trezoreriei, insa pana in acest moment nu s-a aflat pe lista prioritatilor cabinetului Blair.

Cu toate acestea e de asteptat ca o astfel de lege sa nu aiba parte de opozitie din partea ministrilor, pentru ca in acest moment nu exista o sustinere politica pentru a permite romanilor si bulgarilor sa munceasca pe teritoriul Marii Britanii.

Potrivit The Guardian, dupa ultimul val de aderare din 2004, numarul solicitantilor unui loc de munca a fost mul mai mare decat cel asteptat, cifrele oficiale demonstrand ca 447 de mii de est-europeni si-au cautat un loc de munca in Marea Britanie.