Fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, acuza CNSAS ca nu si-a facut datoria privind deconspirarea informatorilor fostei securitati.

Constantinescu a declarat va actiona in justitie directorii SRI, SIE si Directiei Generale de Informatii a Armatei pentru ca nu si-au indeplinit obligatia de desconspirare a Securitatii ca politie politica.

El a spus, joi, intr-o conferinta de presa, ca cere Comisiei de control a activitatii SRI audierea conducerii serviciului si a conducerii CNSAS pentru stabilirea celor care nu au respectat legea.

Constantinescu vrea ca audierile sa fie publice pentru ca nu vizeaza informatii secrete sau confidentiale ci modul de functionare al SRI iar problema este de interes general.

“La sapte ani de la promulgarea legii de deconspirare a Securitatii ca politie politica, membrii celor doua Colegii ale CNSAS si serviciile de informatii nu si-au facut datoria si au sfidat legea”, a declarat fostul presedinte.

Emil Constantinescu l-a acuzat pe presedintele Traian Basescu ca actioneaza "ilegal si neconstitutional", in chestiunea desecretizarii dosarelor fostilor colaboratori ai securitatii.

“Am ajuns astfel la situatia aberanta a unui haos, in care presedintele Romaniei intreprinde actiuni ilegale si neconstitutionale. Traian Basescu, in calitate de presedinte al CSAT, nu are niciun fel de atributii legale privind secretizarea sau desecretizarea unor documente.

CSAT actioneaza numai cand este sesizat de membrii CNSAS ca reprezentantii serviciilor de informatii refuza sa desecretizeze un document”, a explicat Constantinescu.