Social-democratii incearca acum sa vinda eficienta. E ultima lor gaselnita. Numai ca ambalajul in care isi prezinta marfa e destul de sifonat. Concluzia ca PSD doreste realmente sa faca o politica moderna si eficienta e inca foarte departe.

PSD si PNL au inceput in forta toamna. Si un partid, si altul proiecteaza, dar pe scene diferite, un film despre actiune. Gata, isi spun in fata camerelor de televiziune si liberalii, si social-democratii, nu mai e timp de vorbarie si nici de stat cu miinile incrucisate. E vremea faptelor, a actiunii.

Vom face 1.000 de terenuri de fotbal, vom reabilita si vom construi podurile si podetele de la tara, spun liderii liberali si apoi anunta, la diverse, ca au executat-o pe Mona Musca. PSD, a spus-o insusi Mircea Geoana, nu va intra in toamna cu „tabla de sah nemodificata“. Vrem mai multa eficienta, vom complota pentru ea, si-au promis, la rindul lor, social-democratii.

Urmarile: DIP out, Ponta trimis sa faca dublaj strins la Miron Mitrea (à propos, domnule Mitrea, sa stiti ca vreo doi colegi de-ai mei inca isi mai amintesc cit de dur joaca fara minge Ponta si cit e de crivdos), iar Rodica Stanoiu, Adrian Paunescu si Tudor Mohora sint si ei pe faras.

Frumoase povesti, nu? Poate ca da. Insa fiecare dintre cele doua parade de activism brusc are in compozitia sa ceva suspect. La liberali, nu la minecile suflecate ale leadership-ului actual trebuie privit, ci la dorinta acestuia de a-si consolida pozitia, neasteptat intarita de cursul evenimentelor in privinta gruparii disidente care o avea pe Mona Musca drept portdrapel.

La PSD, e si mai complicat; insa dorinta acestora de a afisa o noua imagine, de formatiune politica trezita la viata, tonica si pragmatica, il are ca papusar suprem pe fragilul lider care este Mircea Geoana.

Asadar, nu la eficienta parlamentara a social-democratilor trebuie sa fim atenti - asa cum, hipnotizate, au facut-o ieri televiziunile noastre - ci la posibilul Consiliu National pentru modificarea statutului PSD din toamna si, cel putin in egala masura, la inevitabilul Congres national din primavara anului viitor.

PSD sub Mircea Geoana a ratat misiunea de se reforma - a bifat chiar, in elanul pretins reformist, momente penibile. In cele citeva luni de mandat care i-au mai ramas, Geoana poate spune ca e animat, in ce face, doar de visul reformist, insa nu il va mai crede nimeni. Prin urmare, nu reforma, ci batalia pentru putere va fi marea tema social-democrata a viitorului imediat.

Miscarile de trupe actuale din PSD intaresc aceasta idee. Gruparea Nastase, Hrebenciuc, Iliescu si tot mai putinii sai aliati nu pot, funciar, participa la un proces de reforma. Insa, la lupta pentru putere, cu siguranta ca pot. Iar Geoana stie asta. La aceeasi lupta participa si tineretul din ce in ce mai agresiv condus de Victor Ponta. Ca si Miron Mitrea, ca si grupul de la Cluj.

Schimbarile anuntate in PSD zilele trecute vizeaza personalitati social-democrate de rang secund, care fac parte, de regula, din anturajul lui Ion Iliescu. Cu toate ca Ion Iliescu e de mult scos din carti, nu strica niciodata o mica politica de indiguire a unui potential rival.

Chiar daca DIP a demisionat din PSD, la social-democrati nu se intimpla inca ceva cu adevarat singeros si socant. Avem insa multe premise pentru citeva luni de acum inainte in care, cum se spune, orice se poate intimpla. PSD este un partid multipolar, puterea din PSD este fragila, iar opozitia este dezbinata. E, asadar, loc de calcule, combinatii, aliante. S-au scos deja sabiile, iar masurile de ieri sint preludiul unor batalii aprige.

Pe fond, nimic nu e schimbat: pina la proba contrara, PSD ramine un partid care nu poate parasi un trecut promiscuu si care nu isi poate secreta un viitor mai cumsecade.