Raportul de tara din septembrie nu va mai contine nici stegulete rosii, si nici stegulete galbene, a declarat, miercuri, ministrul integrarii europene, Anca Boagiu, in urma intalnirii cu Michael Leigh, seful Directiei Generale pentru Extindere din Comisia Europeana.

Asta nu inseamna totusi ca tara noastra si-a rezolvat toate problemele, ci doar ca termenii de apreciere a indeplinirii criteriilor de aderare vor fi schimbati.

Anca Boagiu, ministrul Integrarii Europene si Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii au prezentat miercuri la Bruxelles ultimele progrese inregistrate de tara noastra in pregatirea pentru aderare. La finalul discutiilor, oficialii romani au organizat o conferinta de presa in care au prezentat concluziile discutiilor avute cu reprezentantii Comisiei.

“In Raportul de tara din septembrie nu vor mai exista nici stegulete rosii si nici stegulete galbene. Locul acestora este luat de alti doi termeni, respectiv “key outstanding issues” (de importanta maxima) si “over outstanding issues”.

Primul termen inseamna ca Romania are niste probleme pe care trebuie sa le rezolve cat mai repede”, a declarat Anca Boagiu, ministrul Integrarii Europene.

Oficialii romani au facut o prezentare a progreselor inregistrate de tara noastra in domenii precum justitie, lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate, agricultura, asigurari auto, organisme modificate genetic, control financiar si pregatirea pentru absorbtia fondurilor europene post aderare.

Boagiu a mai precizat ca fenomenul dosariadei nu a avut un efect negativ la Bruxelles si ca nu este privit ca un semn de instabilitate politica. Referitor la legea privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, act normativ extrem de important pentru eficienta luptei impotriva coruptiei, ministrul roman s-a aratat optimist.

“In privinta acestei legi suntem in grafic dar sper sa nu se impotmoleasca in dezbaterea parlamentara”, a spus Boagiu.

De cealalta parte, Gheorghe Flutur - al carui minister are inca de indeplinit mai multe criterii europene - a declarat ca s-au purtat discutii referitoare la reluarea vacinarilor impotriva pestei porcine.

“Am discutat despre reluarea vacinarilor impotriva pestei porcine si este de asteptat ca peste 9 luni aceasta sa fie eradicata din Romania. Cu toate acestea, nu se stie cand i se va permite Romaniei reluarea exporturilor de carne de porc”, a spus Flutur.

Ministrul Agriculturii a mai precizat ca s-a discutat si pe marginea calitatii laptelui din Romania si ca in prezent doar 30% din totalul productiei este conform cu normele europene.

Comisia Europeana va prezenta raportul asupra Romaniei la data de 26 septembrie 2006. Documentul ar putea sa mentioneze eventuale clauze de salvgardare sectoriale, ce ar putea fi activate, daca pana la data aderarii Romania nu este pregatita, activarea lor urmand sa se faca la finele anului, la propunerea Comisiei Europene, cu consultarea statelor membre.