Pamantul este sursa principala de trai in mediul rural iar activitatea agricola nu este profitabila, arata rezultatele Barometrului Rural, realizat de Agentia pentru Strategii Guvernamentale si Gallup Organization.

Potrivit Barometrului, pamantul reprezinta mai mult decat o resursa economica, este o resursa a intregii familii ce nu trebuie instrainata.

41% dintre cei care afirma ca nu doresc sa-si vanda terenul agricol isi motiveaza decizia prin faptul ca doresc sa lase pamantul copiilor sau rudelor. Pentru 25% terenul este principala sursa de trai.

Activitatea agricola este considerata in acest moment ca fiind neprofitabila sau cu profit foarte scazut, in timp ce doar 21% considera ca s-ar putea obtine mai mult profit.

Mai bine de jumatate din intervievatii care au vandut produse agricole au cheltuit mai mult decat a obtinut din comercializare. Majoritatea celor care au avut profit au castigat 24 milioane lei vechi anual, adica, in medie, 2 milioane pe luna.

Numai 13% din gospodarii comercializeaza produsele agricole obtinute, cei mai multi dintre respondenti, 65%, consumand recolta in gospodarie.

Mai putin de jumatate din produsele obtinute este consumata in familia extinsa (copiii care locuiesc in afara gospodariei parintilor).

Astfel, media veniturilor obtinute in ultimul an de gospodariile intervievate (28.3 milioane lei) este aproape egala cu suma totala investita in ultimul an in activitatea agricola (26.9 milioane lei).

Mai mult de jumatate dintre agricultorii considera ca nu pot sa-si vanda recolta pentru ca pretul pe piata este prea mic.

Un alt factor ce conduce la profitabilitatea scazuta a agriculturii este fragmentarea terenului agricol. Terenul arabil este impartit in medie in 3 parcele, iar o parcela are o dimensiune medie de 0.73 ha.

Aceasta faramitare a terenului are drept consecinta cresterea consumului de combustibil pentru utilajele agricole folosite, deci o crestere a resurselor investite, in conditiile scaderii preturilor de comercializare a produselor agricole.

Agricultorii au deschidere catre obtinerea de credite pentru investitii in agricultura, dar nivelul de informare cu privire la programele de finantare este inca unul scazut. 57% dintre intervievati au auzit despre programul „Fermierul”, iar dintre acestia doar 8% afirma ca il cunosc foarte bine.

In ceea ce priveste programul „Renta viagera agricola”(un program destinat persoanelor de peste 62 ani din mediul rural care detin in proprietate pana la 10 ha de teren agricol ) 34% dintre respondenti au auzit despre el.

Atitudinea fata de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana este una pozitiva in randul a 61% dintre respondenti, 16% afirma ca intrarea Romaniei in Uniunea Europeana nu este un lucru bun, in timp ce 23% nu au o opinie formata in acest sens.

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1500 de persoane, reprezentativ pentru populatia adulta din mediul rural. Marja de eroare este de ± 2.6%.