Banca Mondiala aproba Romaniei un imprumut de aproape 30 de milioane de euro pentru controlul gripei aviare si pentru pregatire in cazul unei pandemii umane.

Costurile totale ale proiectului au fost estimate la 37,5 milioane euro.

Autoritatile considera ca data fiind inzestrarea Romaniei cu habitate de pasari acvatice (Delta Dunarii) si cresterea predominanta a pasarilor de curte in conditii de biosecuritate redusa, sunt posibile viitoare reizbucniri ale gripei aviare in tara.

De asemenea, mediul natural si cel al sistemului fermier creeaza o posibilitate reala pentru ca virusul sa devina endemic, fapt ce ar putea creste si mai mult riscul unor noi epidemii.

Raspandirea virusului H5N1 in randul pasarilor de curte din Romania ar afecta in mod semnificativ agricultura si economia acesteia in general, ridicand riscul infectiei umane si prezentand pericolul de raspandire a infectiei la pasari din alte tari din regiune.

Proiectul va sprijini programul national destinat cresterii gradului de pregatire a Romaniei in fata gripei aviare.

Obiectivul proiectului este reducerea gradului de periculozitate pentru oameni si pentru sectorul avicol din Romania a gripei aviare puternic patogene (HPAI) si de a sprijini pregatirea pentru controlul si reactia la pandemiile de gripa si la alte situatii de urgenta cauzate de boli infectioase la oameni.

Proiectul urmareste prevenirea, pregatirea si planificarea pentru situatii neprevazute prin intermediul celor trei componente: sanatatea animala; sanatatea umana; constientizarea publicului, comunicare si asistenta pentru implementare.

Pana acum, Banca Mondiala a acordat Romaniei imprumuturi in valoare totala de 5 miliarde de dolari.