Senatul american a publicat un raport care discrediteaza, unul cate unul, toate justificarile razboiului din Irak, oferind opozitiei democrate noi argumente impotriva administratiei George W. Bush in contextul apropiatelor alegeri din noiembrie, scrie AFP.

In timp ce in prezent administratia si majoritatea republicana incearca sa recastige sprijinul pentru razboiul din Irak invocand "lupta impotriva terorismului", raportul stabileste foarte clar ca regimul lui Saddam Hussein nu a avut nici o legatura cu reteaua terorista al-Qaida, responsabila pentru atentatele de la 11 septembrie.

"Saddam Hussein nu avea incredere in al-Qaida si considera extremistii islamisti ca o amenintare la adresa regimului sau, refuzand orice cerere a organizatiei de a o sprijini material sau operational", sustine Comisia pentru Informatii din Senatul american.

Concluzia, anuntata doar cu cateva zile inainte de comemorarea a cinci ani de la atentatele de la 11 septembrie, este in totala contradictie cu declaratiile presedintelui american.

In 21 august, George W. Bush afirma ca fostul presedinte irakian "Saddam Hussein avea capacitatea de a fabrica arme de distrugere in masa, platea kamikaze pentru a ucide persoane nevinovate si avea legaturi cu Abu Musab al-Zarqawi", fostul lider al-Qaida in Irak, ucis in iunie de americani.

Raportul sustine insa ca "informatiile obtinute dupa razboi arata ca Saddam Hussein a incercat, in zadar, sa-l localizeze si sa-l captureze pe al-Zarqawi", in 2002.

Textul, descris de opozitie ca un "act de acuzare" la adresa administratiei Bush, dezminte, de asemenea, afirmatiile Washingtonului privind pericolul reprezentat de regimul irakian.

Irakul nu dispunea nici de un program nuclear activ, nici de laboratoare mobile pentru fabricarea armelor biologice.