Ioana Lupea arata unde incepe sI se sfarseste notiunea de Europa pentru liderii maghiari, odata cu scandalul legii Agentiei de Integritate.

Parlamentarii maghiari nu-si pot justifica votul la Agentia de Integritate, nici de pe pozitii europene, nici de pe cele identitare

In 16 ani de functionare, Europa a fost justificarea conducerii UDMR pentru actiunile sale politice.

La inceputul anilor ‘90, reprezentantii maghiarimii erau receptati ca progresisti, atasati valorilor democratiei liberale, primind chiar voturi din partea romanilor care-l vedeau pe Gyorgy Frunda, de exemplu, un exponent de marca al pro-europenismului autohton.

Imaginea se datora in buna masura si apelului constant la standardele europene pentru a-si legitima solicitarile identitare, inscriptionarea bilingva, invatamantul in limba materna, universitatea maghiara, statutul minoritatilor.

Ba chiar, reprezentantii UDMR s-au pretins un fel de martiri ai europenizarii, explicand comunitatii maghiare, dar si majoritarilor deceptionati, ca intelegerea cu PSD in perioada 2000-2004 a fost un compromis necesar pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Prioritara, pentru ca statutul Romaniei de membru UE ar garanta si supravietuirea, dezvoltarea maghiarimii transilvanene pe pamantul natal. Fiecare propozitie rostita public de demnitarii maghiari in postcomunism a continut cuvantul Europa.

Europa este insa doar un cuvant caruia reprezentantii maghiarilor ii dau ce inteles doresc, conform intereselor de grup. Asa cum acelasi grup s-a mentinut la putere neintrerupt, si-a adjudecat monopolul asupra reprezentarii politice a maghiarilor, manipuland discursul identitar.

Masca a inceput sa crape de la primul „da” spus cu aceeasi convingere si in cor cu PSD si PRM la legi cu prevederi contrare principiilor sustinute pana atunci.

Votul mutilant dat de mai multi parlamentari UDMR la Legea Agentiei de Integritate - ceruta de Comisia Europeana ca dovada a angajamentului tuturor actorilor politici pentru lupta impotriva coruptiei la nivel inalt - este inca o dovada a ipocriziei.

Data in vileag de scrisoarea transmisa de Franco Frattini, vicepresedintele Comisiei Europene, presedintelui UDMR, Marko Bela, de dezamagire fata de modificarile aduse proiectului Agentiei de Integritate de parlamentarii maghiari impreuna cu PSD si PRM.

„Este nevoie ca toate fortele politice din Romania sa demonstreze clar ca sustin o lupta decisiva si ireversibila impotriva coruptiei la nivel inalt”, ii scrie europeanul popular Franco Frattini proeuropeanului popular Marko Bela, cerandu-i implicit explicatii pentru emascularea Agentiei de Integritate si pentru transferul dreptului de a numi procurorul general de la ministrul justitiei la CSM.

Cat de departe ar putea sa mearga sefii UDMR pentru a-si acoperi averile si interesele economice? Ar putea raspunde, fara a fi ridicoli, ca Franco Frattini si Olli Rehn sunt antieuropeni pentru ca sustin legi reclamate de UDMR ca abuzive? Sau ca votul Uniunii la proiectul de infiintare a Agentiei de Integritate face obiectul negocierilor pentru statutul minoritatilor?

Parlamentarii Uniunii nu-si pot justifica votul si, eventual, persistenta in pozitia initiala, nici de pe pozitii proeuropene, nici de pe cele identitare. Pentru ca legea se refera la ei insisi, la canalele lor de finantare, la complicitatile lor.