Ioana Lupea masoara efectele campaniei de curatenie interna pe care liberalii au inceput-o odata cu Dosariada.

Oglinda, oglinjoara, cine este cel mai anticomunist din tara? „Calin Popescu-Tariceanu”, ii raspunde oglinda premierului care s-a lepadat de tatal vitreg, Dan Amedeo Lazarescu, numindu-l „sotul mamei mele”.

Pentru ca Dan Amedeo Lazarescu, liberal si mason, a fost deconspirat in 2000 ca informator al Securitatii. Conducerea PNL a jucat in ultimele luni totul pe cartea deconspirarii fostilor colaborationisti ai politiei politice. Cu siguranta mai eficienta electoral decat ridicolul proiect „terenuri de fotbal in mediul rural”.

De ce sa construiesti teren de fotbal pe maidanul pe care oricum se joaca fotbal? Si mai ales, cui foloseste - taranului, sa-si defuleze frustrarile legate de viitorul agriculturii de subzistenta? Cate procente va fi adus insa excluderea Monei Musca si a lui Ioan Ghise din PNL se va sti probabil la urmatoarea masuratoare, iar tema se va transforma in voturi doar daca PNL va fi consecvent si

intransigent indiferent de numele, functia, proximitatea de premier a persoanei deconspirate.

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, glumea zilele trecute pe seama accidentului de motocicleta al premierului, presupus propulsor al PNL in sondaje.

Daca formatiunea condusa de Tariceanu va inregistra o crestere (sondajul CIVIS la care facea aluzie tanarul fruntas liberal este singular si irelevant deocamdata), atunci aceasta nu se datoreaza acrobatiilor cu Harley Davidsonul in trafic, ci deconspirarii.

Intretinand campania impotriva Monei Musca - prin canalele si personalitatile media la care are acces - pana la deznodamant (excluderea ei din partid), PNL a reusit sa impuna tema si sa se acrediteze in constiinta unui electorat al carui singur criteriu de evaluare este anticomunismul, ca un partid determinat sa curete elita politica de resturile ceausismului.

Procentul - nu mare, dar ratacit probabil in electoratul aliatilor democrati, dupa campania prezidentiala impotriva coruptiei - nu a migrat inca spre PNL. Paradoxal, Mona Musca ar putea sa aduca voturi liberalilor si prin disparitia ei din partid.

Conditia este insa ca urmatorii deconspirati sa fie judecati la fel de aspru, altfel marginalizarea celei mai populare figuri feminine din politica romaneasca va fi interpretata de cei atenti la fenomen ca o reglare de conturi politice, o mare ipocrizie.

Au mai fost pronuntate si alte nume importante, iar o tentativa a PNL de a calma spiritele pe subiectul decomunizarii in aceste conditii ar fi o costisitoare eroare de imagine.

Imagine, pentru ca operatiunea PNL este una de relatii publice, iar consecintele, evident, vor fi simbolice. Campania nu poate avea efecte asupra intregii clase politice, asa cum prezic liberalii, daca nu exista o lege a lustratiei. Nu este de asteptat ca tresarirea morala a PNL sa contamineze celelalte partide, atat timp cat nu le imbogateste cu voturi.

Nici nu este aceasta miza lor, ci iesirea din defensiva in raportul cu Traian Basescu si cu Partidul Democrat, actori politici care ard de nerabdare sa schimbe tema. Important pentru partidul lui Tariceanu este ca, la final, atunci cand se va trage linia, PNL sa iasa pe plus.