Ambasada americana din capitala Siriei, Damasc, a fost atacata, marti dimineata, de patru barbati inarmati. Atacul lor a fost respins si toti diplomatii sunt in siguranta. Ministrul de Interne sirian a declarat la postul national de televiziune ca trei dintre teroristi au fost ucisi si unul ranit.

Autoritatile spun ca cei patru, care scandau sloganuri religioase, au aruncat grenade in curtea ambasadei. In atac a fost ucis si un agent al fortelor de securitate siriene iar 40 de persoane au fost ranite.

Agentia de presa siriana Sana anunta ca fortele antiteroriste siriene au detonat, o masina-capcana parcata in fata ambasadei americane de la Damasc, dupa ce aceasta a fost tinta unui atac.

Aceeasi sursa informeaza ca agresorii au folosit doua masini in cursul atacului - cea in care se aflau si inca una incarcata cu explozibili, parcata in apropierea sediului ambasadei.

Grupul de barbati inarmati cu grenade de mana si mitraliere au incercat sa forteze intrarea in cladirea ambasadei americane.

Potrivit CNN, martorii spun ca au auzit explozii si focuri de arma.

Oamenii sunt foarte speriati. In zona a fost vazut mult fum.

Ambasada americana este in cartierul Rawda, unde se afla mai multe misiuni diplomatice. Perimetrul a fost inchis circulatiei pietonilor si masinilor. Fortele de securitate au inconjurat zona.

Ambasadorul britanic in Siria, Peter Ford, a declarat la CNN ca atacul nu pare a fi "o actiune majora a al-Qaida". Ambasada britanica se afla in apropierea celei americane din Damasc.

Departamentul de stat al SUA a confirmat atacul dar nu a oferit alte detalii.

In schimb, agentia americana specializata pe informatii militare si de securitate, Stratfor, apreciaza ca atacul a fost lansat de reteaua al-Qaida din Liban.

Luptatorii al-Qaida au tot interesul, in opinia Stratfor, sa isi manifeste prezenta in Liban pentru a contracara astfel influenta tot mai mare a Hezbollah-ului in rindul musulmanilor din regiune.

Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a multumit Siriei pentru modul in care a reactionat pentru a preveni atacul terorist impotriva ambasadei SUA de la Damasc.

"Apreciem reactia fortelor de securitate siriene pentru a mentine securitatea ambasadei noastre", a spus Rice aflata intr-o vizita in Canada.

Atacul vine la numai o zi dupa ce lumea intreaga a comemorat cinci ani de la atentatele teroriste de la World Trade Center, puse la cale de reteaua terorista al-Qaeda si in care au murit aproape trei mii de oameni.