Va propun o fictiune: Basescu timid si taciturn. Inca una: Voiculescu sincer si popular. Apoi: Atanasiu barbat responsabil. In sfirsit: Marko decent ca un secui taietor de lemne.

Sinteza acestor mituri mai tari ca suta de palinca ne-ar muta intr-o Republica impartiala. O Romanie neteda si ateniana. Daca va interseaza o asemenea tara, o puteti gasi, la masa, alaturi de sora ei buna, ipocrizia. Se serveste nectar light si se discuta, in soapta, despre orarul si despre mersul ingerilor. Realitatea asteapta afara si ia lectii de bune maniere.

Pe scurt, a venit timpul sa vorbim despre o veche indeletnicire romaneasca: jocul de-a virtutea. Acest joc de mare nenoroc e practicat, in public, de smecheri in toga si puscariabili rasati. Se joaca simultan la toate mesele, de la pupitrul de parlamentar la masa prezidiului de instanta si la biroul gazetarului. Regula de baza: indignarea.

Daca adversarul se dovedeste uman, tu plusezi in calitate de pustnic. Iti arati ulcerul perforat de abstinenta si sesisezi tara ca se afla in prezenta unui martir al cumpatarii.

A baut si a mincat Basescu, alaturi de hapaii Blaga, Videanu si Berceanu? Sa le fie rusine, in numele UNESCO, NATO si al Francofoniei! A zbierat Basescu, la Potcoava, despre PD si SIE? A discutat el pe sleau despre ce o sa faca si o sa dreaga, in stat? Tradare si procedura de suspendare - zice Voiculescu, acelasi persoanj care facea, asta-vara, ture de stadion la Taverna Sirbului, incercind sa-l

prinda pe Basescu. Atunci cersea o discutie ca intre barbati de stat, la o ciorba de burta, acum, dupa ce a inghitit aperitivul unui dosar de Securitate, vrea principii prusace, la dejun. Grea incercare pentru un popor obisnuit sa birfeasca, la umbra frapierei.

Insa Renasterea morala lansata de Voiculescu trebuia sa vina! Domnia sa a dat exemplu, inca de acum treizeci de ani: cind ai ceva de spus despre legi si, mai ales, despre colegi, te duci intr-o camera mai bine izolata fonic si mai sigura decit Potcoava si torni, pe sec, pina auzi de la celalalt capat al mesei: „Gata, Felix, de ajuns, ca sintem si noi oameni si nu putem prelucra atit! Mai lasa si pe saptamina viitoare!“.

Revolutia morala e de neoprit si guresul Basescu ar fi trebuit sa o stie, din clipa in care a inceput aria Potcoavei. Semnele erau clare. Asa, de pilda, dl ministru al Apararii de NATO, Teodor Atanasiu, dovedise ca n-are nevoie de tuici si de ciorbe pentru a se face de bafta, la cel mai inalt nivel.

Atanasiu e primul ministru din istoria ministrilor lumii care are o politica separata de politica statului pe care, de altfel, vrea sa-l educe si sa-l dezvete de angajamente aprobate in Parlament si in CSAT. Romania s-a aliat cu americanii, iar Atanasiu nu. Romania trebuie sa cedeze. Aici, si nu la Potcoava, e de admirat grija pentru cuvintul slobozit pe teme de stat.

Urmeaza exemplul Marko Bela, distins negociator european. Domnia sa are prestanta, e abstinent si prefera sa comunice prin corespondenta. Principiile sint principii: Marko Bela vrea Statutul Minoritatilor, Uniunea Europeana vrea Agentia de Integritate si nu o va avea, pina nu ii face pe plac. Statutul Majoritatii si Statutul European ale cetatenilor Romaniei pot astepta.

Scrisorile de indemnuri si rugaminti trimise de Frattini si Rehn sint, evident, un gen infinit mai doct de taifas decit harmalaia de la Potcoava.

Am gresit presedintele, timpul si tara! Basescu e inlocuibil. Ne trebuie un om strasnic de cabinet, chiar daca acuzatul de la Potcoava sta cu nasul in Constitutie si n-a incalcat nici o lege de cind a fost ales. Ne vom intoarce la vremuri de morala bituminoasa, cu restaurante inchise la ordin si clienti evacuati de garzi.

Chiar asa: dumneavoastra cu cine mergeti la sprit? Cu prietenii sau cu nesuferitii? Si ce discutati? Probleme de serviciu si planuri de bataie sau ultimele aparitii in Biblioteca Juristului? Adevarat, Basescu Traian e vocal cit corurile reunite ale Armatei si si-a luat o jumatate de norma, seara, la Antena 3.

Dar, daca va place sa stati la palavre cu amicii si sa forfecati chestiuni de serviciu, nu aveti sanse sa fiti alesi presedinti. Cindva. In Republica Despotcovita Romania. Acolo candideaza oameni seriosi: Voiculescu, Atanasiu, Marko.