Piata bancara intra in fierbere. Doua banci s-au unit deja, iar acum urmeaza sa se uneasca cu o a treia, pentru a prinde o felie mai mare din tortul sectorului bancar romanesc.

Fuziunea dintre HVB Tiriac Bank si Unicredit Romania va fi finalizata la jumatatea anului 2007, iar oficialii Unicredit Romania au anuntat, miercuri, conducerea viitoarei banci si au precizat ca institutia financiara rezultata in urma fuziunii va trece pe locul trei in piata.

Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Romania s-a aratat rezervat fata de declaratiile concurentei si a declarat pentru HotNews.ro ca asteapta “rezultatul obtinut in urma fuziunii”.

Primul pas spre fuziunea dintre HVB Tiriac Bank si Unicredit Romania a fost facut, miercuri fiind anuntata conducerea viitoarei banci.

Dan Pascariu, in prezent presedinte al HVB Tiriac Bank, va ocupa pozitia de presedinte al Consiliului de Administratie - functie non-executiva, iar Rasvan Radu, in prezent presedinte executiv al UniCredit Romania a fost desemnat presedinte executiv al viitoarei banci.

Pe tot parcursul procesului de integrare, cele doua entitati vor continua sa functioneze independent. Astfel, pana la finalizarea fuziunii Dan Pascariu si Rasvan Radu vor detine in continuare functiile curente in HVB Tiriac Bank, respectiv UniCredit Romania.

Amintim ca fuziunea dintre HVB Bank Romania si Banca Tiriac a fost finalizata la data de 1 septembrie 2006, noua entitate, HVB Tiriac Bank, ocupand in prezent a 4-a pozitie in sectorul bancar romanesc, cu o cota de piata de aproximativ 6,5% si active totale de 2,58 miliarde euro (inregistrate in Romania).

Unicredit: suntem pe locul trei. Raiffeisen: asteptam rezultatul final

[c:1:d]UniCredit Romania a anuntat miercuri intr-un comunicat de presa ca fuziunea va crea a treia mare banca in Romania cu active de peste 3,3 miliarde euro, 132 de unitati bancare si peste 600.000 de clienti.

Reprezentantii bancii au declarat pentru HotNews.ro ca "cele 3,3 miliarde euro se refera numai la activele din Romania si reprezinta rezultatele cumulate ale celor doua banci obtinute in primele sase luni ale acestui an".

Cu rezerva de rigoare dat fiind faptul ca fuziunea este inca la inceput, reprezentantii Unicredit Romania au precizat pentru HotNews.ro ca „la finele primului semestru din acest an, Unicredit Romania si HVB Tiriac aveau impreuna 343 de ATM-uri, 2.660 de POS-uri si o retea de 132 de unitati”.

Presedintele Raiffeisen nu este atat de sigur ca ceea ce spune concurenta acum se va reflecta in rezultatul final.

"Intotdeauna am considerat ca, la fel ca si in competitiile sportive este mai important rezultatul obtinut decat declaratiile facute. Trebuie sa asteptam momentul finalizarii fuziunii ca sa putem evalua locul pe care noua entitate il va ocupa in sistemul bancar", a declarat pentru HotNews.ro, Steven van Groningen, Presedinte&CEO Raiffeisen Bank.

[c:2:d]Rezultatele prezentate de Raiffeisen dupa primul semestru de activitate din acest an arata ca profitul inregistrat dupa impozitare a fost de 17,5 milioane de euro, iar valoarea activelor totale a fost de 3,2 miliarde euro, in crestere cu aproape 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Banca se mai lauda cu peste doua milioane de clienti (dintre care peste 125.000 IMM-uri) si mai mult de 4.700 corporatii mari si medii, cu 235 de sucursale, 800 de ATM-uri si 6500 de POS-uri.

Piata bancara romaneasca este in prezent dominata de Erste Bank, care prin achizitionarea Bancii Comerciale Romane a ajuns la o cota de piata de 25,6%. BCR-Erste are active de peste noua miliarde euro, fiind liderul pietei bancare din Romania. Pe locul secund se claseaza BRD - Groupe Societe Generale, care detine active a caror valoare depaseste cinci miliarde de euro.