Ioana Lupea crede ca separarea chirurgicala a PNL de PD, acum, ar fi fatala electoral pentru ambele partide.

"Pasqual Pinon era un monstru mexican, lucrator in mina, un monstru cu cap dublu. Cel de-al doilea era cap de femeie. O chema Maria.

Faceau parte dintr-o trupa de anormali, care dadeau spectacole pe coasta de vest a Americii prin anii ‘20.Erau uniti ca intr-o casatorie." O metafora a iubirii la Per Olov Enquist, foarte potrivita si pentru Alianta D.A., un monstru cu doua capete care se lovesc continuu unul de celalalt, captive in acelasi corp politic.

Separarea chirurgicala a PNL de PD, acum, ar fi fatala electoral pentru ambele partide, ca si convietuirea lor in acelasi trunchi pentru mult timp. De aici si comportamentul paradoxal: atacuri cotidiene din ce in ce mai crancene (vezi declaratiile de ieri ale lui Ludovic Orban) desfasurate simultan cu exprimarea increderii ca Alianta va functiona in continuare.

Despartirea se poate produce dupa integrarea in Uniunea Europeana - singurul scop postelectoral al Aliantei dupa rasturnarea PSD de la putere - si inainte de alegeri, anticipate sau nu.

O reconciliere, chiar si pentru a castiga din nou alegerile in 2008, pare improbabila: liberalii si democratii nu reusesc sa ajunga la un consens privind paritatea pe liste si pozitia de premier.

Atat PNL, cat si PD au interesul sa mentina pana in ajunul decesului capitalul de incredere care inca mai aureoleaza Alianta, un reziduu al entuziasmului electoral-portocaliu si o consecinta a lipsei de alternativa pe scena politica.

In functie de tema, votantii migreaza de la liberali la democrati si invers, dar raman securizati in perimetrul Aliantei. Ultimul INSOMAR ne arata ca PD a pierdut doua procente fata de luna iulie, tot atatea fiind obtinute de PNL, probabil pe tema deconspirarii Securitatii si a decomunizarii, unde liberalii au punctat public mai bine.

Emotia romanilor legata de admiterea in Uniunea Europeana, valorizata in continuare pozitiv, este un capital care va fi imbunatatit de cele doua partide si in functie de conjunctura in care va avea loc separarea, legata fie de guvernare, fie de cateva teme importante. Subiecte de discordie vor fi, de la descentralizare la reforma constitutionala.

Un rol important in acest scenariu il are PSD, in negocieri discrete si desmintite cu liberalii si cu democratii. Acelasi sondaj INSOMAR ne indica o diferenta de doar sapte procente intre PD si PSD (29%, respectiv 22%), ceea ce sugereaza polarizarea alegatorilor si, implicit, ca intre cele doua partide va incepe lupta pentru putere, mai ales ca vizeaza acelasi electorat.

Cu cat Alianta traieste mai mult si in vrajmasie, cu atat posibilitatile de crestere ale PSD sunt mai mari, pe principiu "cand doi se cearta al treilea castiga" si ca urmare a impactului social al integrarii.

Liberalii nu au nimic de impartit cu social-democratii, au mai colaborat la putere si fac afaceri impreuna. Daca luam in calcul si faptul ca au cel putin un finantator comun, pe Dinu Patriciu, atunci toate partile au interesul ca banii nu se risipeasca.

Unite ca intr-o casatorie, PNl si PD nu mai au decat o singura tinta, sa depaseasca politic separarea.