Strasnic combate Crin Antonescu: trage din toate pozitiile si nu iarta nimic! Daca ar fi sa-i dam crezare, presedintele Traian Basescu, un Voda care umbla ca-n loboda pe scena politica, trebuie sa-si ia gandul de la un nou mandat la Cotroceni, ca s-a sters pe bot de voturile liberalilor, iar PD, bratul politic al ”bampirului, va trage de-acum targa pe uscat in Camera, pentru ca grupul

parlamentar condus de Crin a rupt unilateral Protocolul si, cu exceptia catorva legi care mai privesc aderarea, nu mai pupa samanta de sprijin.

Nici Flutur nu le zice rau. De cate ori prinde ocazia, vicepresedintele PNL isi indeamna cu blandete colegii sa bage sabiile in teaca si sa-si iubeasca ca fratii partenerii de Alianta.

De data asta, realizand ineditul tensiunii la care s-a ajuns, el isi ia libertatea sa dea asigurari in dreapta si in stanga ca Antonescu nu este mandatat sa vorbeasca in numele partidului si nu-i exprima punctul de vedere. Care este, atunci, punctul de vedere al partidului ramane o taina pe care dl. Flutur nu o poate dezlega.

Eugen Nicolaescu, greu incercatul ministru liberal, lasa si el pentru o clipa treburile Sanatatii si da fuga la primul microfon, ca sa linisteasca o tara intreaga asigurand-o ca situatia nu este chiar atat de grava pe cat spune liderul grupului din Camera, ca PNL nici prin gand nu-i trece sa divorteze de PD si, cel mai important, presedintele Basescu nu trebuie sa-si faca griji, ca

liberalii chiar nu au decis sa-i retraga sprijinul la alegerile care vor avea loc taman peste trei ani. Probabil ca pana la aparitia acestor randuri si alte opinii, la fel de ferme si de ne/autorizate, se vor fi auzit sporind in continuare, de la o zi la alta, confuzia in care orbecaie PNL. O singura voce cu siguranta nu se va auzi: cea a lui Calin Popescu Tariceanu, presedintelui partidului. De ce oare?

Inainte de a cauta raspunsul cel mai potrivit, trebuie sa ne reamintim ca nu este prima data cand Tariceanu tace, in timp ce din jurul lui, angajand riscant partidul, voci extrem de stridente s-au intrecut in a arunca cu vorbe grele atat spre Cotroceni, cat si spre PD.

De regula, cand scandalul provocat a ajuns chiar la cote ingrijoratoare, s-a apelat la deja clasica precizare ca punctele de vedere exprimate nu reflecta decat binecuvantata libertate de opinie din cadrul PNL si ca nu e vorba nici de departe de o pozitie oficiala a partidului.

Clarificarea a venit, de cele mai multe ori, din gura unui lider sau altul a liberalilor, presedintele partidului intervenind arareori.

Cum era si firesc, dupa cateva asemenea numere s-a ajuns la ideea ca nu este vorba decat de un subterfugiu, pe cat de ieftin pe atat de facil, in care o mana de angajati intr-un SRL sau altul isi dovedesc loialitatea fata de marele boss prin numarul de vocalize prestate pe luna.

Ca expectoratiile lor se produceau si erau intru-totul cu acordul si pe gustul lui Tariceanu era un detaliu asupra caruia nu mai era loc de nici o indoiala, convingerea generala fiind ca el este, de fapt, cel care isi dadea in prealabil acceptul pentru toate agresivitatile comise.

Eroare! Nu avem nici un motiv sa credem ca spectacolul nu era tocmai pe placul presedintelui PNL, chiar daca el s-a ferit sa se produca in cheia joasa in care isi face numerele ”echipa de zgomote”, dar suntem absolut siguri ca, si daca nu ar fi subscris la modalitatea de pozitionare fata de presedintele Basescu si PD, nu ar fi putut sa se opuna.

Pentru ca nu are forta si nu mai are autoritatea la varful partidului pentru izbanda unui demers luat pe cont propriu. Cea mai buna dovada in sensul celor de mai sus este incapacitatea de a intelege semnificatia reala a interventiilor lui Crin Antonescu si de a reactiona adecvat, macar din punct de vedere al propriilor interese.

Ambitia lui Crin Antonescu de a accede la postura de presedinte a PNL nu dateaza de ieri, de azi.

A candidat impotriva lui Valeriu Stoica, dupa retragerea lui Mircea Ionescu- Quintus, si a pierdut la un scor onorabil, surclasandu-l copios pe Calin Popescu-Tariceanu, clasat mult in urma lui; a fost alternativa sustinuta de aripa Patriciu, pe toata perioada opozitiei la presedintele Stoica; a avut luciditatea si bunul-simt sa nu concureze impotriva lui Theodor Stolojan; dar a contestat din

prima clipa, in Congresul Extraordinar din 2005, felul in care a preluat puterea in partid echipa Tariceanu. De atunci si pana azi, Antonescu a fost intr-un permanent dezacord cu ceea ce se intampla in PNL. De fiecare data, impecabil argumentat si cu o tot mai larga sustinere in partid.

Toate amenintarile lui Bogdan Olteanu (cel care va trebui sa-si asume toate izbanzile si toate esecurile partidului din ultimii ani) si Tariceanu si eforturile lor de a-l disloca din fruntea grupului parlamentar din Camera au esuat invariabil.

Pentru ca adevarul despre felul defectuos in care este condus partidul a ajuns tot mai greu acceptabil de toti mai multi si pentru ca blamarea in permanenta a felului in care conducerea PNL gestioneaza relatia cu Basescu si PD este un subiect din care Crin Antonescu a stiut sa adune un substantial capital electoral, in interiorul partidului.

Astazi, el a ajuns sa-l arunce in derizoriu pe presedintele PNL si acolitii lui si anuleaza de la sine putere Protocolul Aliantei. Raspunsul lui Calin Popescu Tariceanu? Tacere de moarte. O tacere a incapacitatii de a vedea si a intelege ce se intampla, a neputintei de-a apara PNL de un razboi fratricid, din care nu are decat de pierdut.

Se arunca grele amenintari impotriva unor ”dusmani” inventati si se probeaza o paralizie totala a gandului, cand e vorba de a identifica pericolele reale care planeaza tot mai grav asupra partidului. Intr-o scrisoare deschisa adresata lui Theodor Stolojan, Radu Campeanu il acuza de-a fi facut cel mai mare rau posibil PNL. Cu siguranta, are dreptate.

Dar asta doar daca venerabilul liberal se gandeste la ziua in care Theodor Stolojan l-a desemnat pe Calin Popescu Tariceanu ca ”presedinte-interimar”. Nimeni nu si-a putut imagina atunci ca, odata ajuns la guvernare, PNL va ajunge sa exhibe in fata lumii intregi imaginea unui partid orfan de presedinte.