Cetatenii Elvetiei s-au pronuntat in favoarea unor legi mai restrictive in ceea ce priveste migratia si dreptul la azil. Potrivit rezultatelor partiale ale scrutinului organizat, duminica, aproximativ 72 la suta dintre elvetieni au votat pentru adoptarea acestor legi - transmite France Presse.

Liderii Uniunii Democratice de Centru - formatiune de dreapta, care a militat pentru inasprirea legilor privind migratia si dreptul de azil - s-au declarat multumiti de rezultatul scrutinului.

In schimb, Federatia Bisericilor Protestante din Elvetia, Conferinta Episcopilor Elvetieni si Federatia Comunitatilor Israelite s-au aratat nemultumite de rezultatul votului.

Noua lege a imigratiei interzice sosirea in Elvetia a muncitorilor straini, din afara Europei, fara ca acestia sa fi fost recrutati pentru un post anume. Potrivit actului normativ, solicitantii de azil trebuie sa demonstreze ca dispun de calificari profesionale cerute si ca nici un muncitor elvetian sau european nu a fost gasit pentru a ocupa postul respectiv.

In ceea ce priveste dreptul la azil, noua legislatie prevede respingerea, fara alte investigatii, a cererilor facute de persoanele care nu pot prezenta un act de identitate.

Legea suprima, de asemenea, ajutorul social acordat solicitantilor de azil, acesta fiind inlocuit cu un "ajutor de urgenta" in valoare de 960 de franci elvetieni pe luna (aproximativ 600 de euro). Aceasta suma este considerata minimul necesar de catre majoritatea asociatiilor pentru protectia drepturilor omului.