Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au

deschis, joi dimineata, la Palatul Parlamentului, lucrarile Sommet-ului

Francofoniei care se vor desfasura pana in 29 septembrie la Bucuresti.

“Fiti bine veniti la Bucuresti!”, a urat seful statului, intr-un foarte scurt discurs in limba franceza , adresat celor 63 de delegatii oficiale prezente la deschiderea manifestarilor.

Traian Basescu a spus ca ”pentru Romania este o veritabila onoare sa fie prima tara din Europa, in afara de Franta, care a fost aleasa ca gazda a acestei prestigioase conferinte”.

Presedintele Basescu si sotia sa au intampinat, de dimineata, toate delegatiile oficiale sosite la Sommet.

Tot in deschiderea lucrarilor reuniunii Francofoniei, si premierul Calin Popescu Tariceanu a urat bun venit in Romania oaspetilor.

“Romania doreste sa fie o voce a francofoniei in Uniunea Europeana si in acelasi timp, o voce a Europei in cadrul francofoniei”, a subliniat premierul Tariceanu.

In plus, el a declarat ca Romania sustine ferm maniera in care francofonia isi ofera sprijinul procesului de tranzitie democratica in statele membre care au nevoie de acest sprijin.

Studenti privilegiati

Presedintele Frantei, Jacques Chirac, oaspete de onoare a reuniunii le-a multumit lui Traian Basescu si premierului Tariceanu pentru primirea calduroasa in Romania a oaspetilor Francofoniei.

Chirac a declarat ca Franta este foarte bucuroasa ca acest sommet se tine in Romania, care a avut mereu relatii stranse cu limba franceza.

Presedintele francez a apreciat ca universitatile francofone din lume permit o mai buna circulatie a studentilor si a anuntat ca studentii straini in Franta vor beneficia de vize de sejur innoite permanent.

Diversitatea culturala

Presedintele Comisiei Europene, J.M. Barroso, a salutat in discursul sau Romania si Bulgaria, invitate sa adere la UE la 1 ianuarie 2007.

J.M. Barroso a declarat ca Uniunea Europeana este cunoscuta pentru calitatea invatamantului din statele membre si a indemnat la dezvoltarea educatiei in tarile francofone, apreciind ca "educatia este cheia dezvoltarii si diversitatii culturale".

Presedintele executivului european a spus in acest context ca, in mod deosebit, Comisia este preocupata de studierea limbilor straine in tarile membre UE. Barroso considera ca cetatenii Uniunii trebuie sa invete doua limbi straine, pe langa limba materna.

"Sunt convins ca Francofonia este un element esential in geneza si evolutia culturii si civilizatiei europene", a spus J. M. Barroso.

J.M. Barroso a anuntat ca Comisia Europeana a propus ca 2008 sa fie anul european al dialogului intercultural.

Blaise Compaore, presedintele Burkina Faso, statul care detine presedintia Sommet-ului, a multumit poporului roman si presedintelui Traian Basescu pentru grija acordat delegatiilor prezente in Romania.

El a apreciat ca este foarte important dialogul culturii si civilizatiei si a indemnat la eforturi pentru promovarea limbii franceze.

Manifestarile dedicate Francofoniei vor continua pe tot parcursul zilei. La ora 15.00, la Palatul Parlamentului, va incepe prima sedinta plenara a celui de-al XI-lea Sommet al Francofoniei.