Dupa aderare, cresterea economica a Romaniei se va mai domoli, estimeaza analistii economici. Analistul bancii ABN AMRO Romania, Radu Craciun, estimeaza ca in primul an de dupa aderarea la UE, cresterea economica a tarii noastre va fi de numai 5-5,5%, fata de 6,5% cit s-a prognozat pentru anul acesta.

De altfel, analistul precizeaza ca un ritm de crestere mai lent este chiar benefic pentru Romania. „Este de dorit o usoara incetinire, pentru ca este posibil ca ritmul accelerat sa nu fie sustenabil pe termen nedefinit“, a spus Craciun.

Procentul de 5 a fost vehiculat si de FNI pentru anul viitor, oficialii Fondului sustinind ca la atit se va ridica cresterea economica in tari precum Romania si Bulgaria.

Estimarile analistului ABN si ale oficialilor FNI sint insa ceva mai pesimiste decit cele ale Comisiei Nationale de Prognoza, care anticipeaza pentru la anul o crestere de 6,4%.

Autoritatile de la Bucuresti au prognozat initial pentru 2006 o crestere economica de 6%, fata de 4,1% anul trecut. Comisia Nationala de Prognoza a revizuit insa estimarea la 6,7%, in urma cu doua saptamini, ca urmare a evolutiei favorabile din primul semestru.