In al treilea trimestru al acestui an, s-a remarcat, potrivit topului amenintarilor informatice realizat de compania BitDefender, o inmultire a variantelor de virusi modificati, astfel incat sa nu fie detectati de antivirusi pe baza semnaturii virusului original. Pe primele locuri ale acestui top se plaseaza virusi care se raspandesc prin infectarea anumitor fisiere descarcate de pe Internet.

‘’Singura metoda de a ne apara de infectarea prin astfel de metode este folosirea permanenta a unui antivirus cu semnaturile de virusi la zi. Unul din rolurile cele mai importante ale unui program antivirus este sa avertizeze cu privire la componenta fisierelor descarcate si sa informeze cu privire la efectele rularii lor’’, a declarat Bogdan Dumitru, BitDefender CTO.

Primul exemplu este chiar virusul din fruntea topului, viermele Puce.b, care se raspandeste infectand diverse locatii virtuale, accesate de un numar mare de vizitatori.

Cu toate ca a coborat de pe locul I pe locul III, NetskyP nu a parasit clasamentul nici dupa mai bine de doi ani. Luna aceasta a reusit sa acumuleze 6.30% din totalul infectarilor.

Aflat pe locul al patrulea, VB.Ymeak.A se foloseste de nume de aplicatii din anumite site-uri dedicate descarcarilor de programe. In plus, se plaseaza in folderele de share ale utilizatorilor de aplicatii peer-to-peer.

Jeefo.A este un file infector. Descoperit in iunie 2003, acesta isi continua aventurile de „Hidden Dragon virus”, asa cum se autointituleaza intr-un mesaj codat din corpul virusului. Dupa ce este descarcat, acesta infecteaza fisiere, insa numai dupa ce, anterior le verifica si chiar dezinfecteaza.

Cu toate ca ruleaza ascuns, un prim simptom al infectarii este cresterea marimii fisierelor cu 36.352 biti si o activitate crescuta a hard-diskului.

Urmatorul „clasic” intre virusii topului celor trei luni, in afara de Netsky.P, este Brontok.a, care se raspandeste prin e-mail. Poate fi depistat usor pentru ca orice incercare de a rula un program care are extensia .exe, va avea drept rezultat restartarea calculatorului.

Si virusii de pe ultimele doua locuri ale topului fac parte din aceeasi categorie a programelor care infecteaza fisiere. Parite.B este un virus foarte vechi, din octombrie 2001, care infecteazaa doar programele executabile, lasand deoparte documentele.

Win32.Gael.3666, ultimul din topul ultimelor trei luni ingreuneaza activitatea calculatorului si cea din retea, descarcandu-si fisierele componente de pe Internet.

Divizie a companiei Softwin, BitDefender are filiale in Germania, Spania, Marea Britanie si SUA si parteneri locali in alte 53 de tari de pe sase continente. De asemenea, reteaua companiei detine peste 100 de distribuitori on-line. Produsul BitDefender este utilizat de peste 41 de milioane de clienti din circa 180 de tari.

In ultimii cinci ani, BitDefender a inregistrat o triplare a cifrei de afaceri, iar conducerea Softwin estimeaza ca la sfarsitului anului 2008, BitDefender va detine peste 2% din piata mondiala de antivirus, cu o absorbtie de piata ce va depasi 120 milioane de dolari anual. Softwin are reprezentante externe in Germania, Marea Britanie, Spania si SUA.