Mii de persoane s-au strans, sambata, in capitala Poloniei, Varsovia, pentru a-si exprima, in cadrul unor manifestatii rivale, opozitia si respectiv sprijinul fata de politica guvernului conservator, transmite AFP.

7 000 de persoane, potrivit politiei si 12 000, potrivit organizatorilor, s-au reunit in centrul Varsoviei la indemnul celui mai mare partid de opozitie, Platforma Civica (PO, liberal), care cere organizarea de alegeri anticipate.

Partidul conservator Lege si Justitie (PiS), al fratilor Kaczynski, aflat la guvernare de aproape un an, a organizat, de asemenea, un miting in centrul Varsoviei, in principal pentru a deturna atentia de la recenta sa pierdere mare de popularitate.

El este sustinut mai ales de postul ultracatolic Radio Maryja, care isi indeamna de mai multe zile ascultatorii sa apere "patria in pericol, amenintata de liberali si de postcomunisti".

Cateva sute de persoane, reunite la indemnul partidului de extrema dreapta Liga Familiilor Poloneze (LPR), care participa la guvernare alaturi de PiS, au manifestat, tot sambata, in fata sediului Parlamentului din Varsovia, pentru a-si exprima sprijinul fata de premierul Jaroslaw Kaczynski.

Polonia se afla de cateva saptamani intr-o grava criza politica declansata de retragerea populistilor din guvernul conservator.