Coreea de Nord a anuntat, luni dimineata, ca a efectuat o explozie nucleara subterana de incercare, in ciuda ingrijorarii comunitatii internationale si a avertizarilor ONU, scriu agentiile internationale de presa.

Consiliul de Securitate al ONU, reunit de urgenta, luni, condamna ferm testul nuclear al Phenianului. In cadrul sedintei, SUA au prezentat un proiect de rezolutie care prevede sanctiuni pentru Coreea de Nord.

Pe de alta parte, agentia de presa de stat de la Phenian a anuntat ca nu au existat scurgeri radioactive si nici pagube in urma testului pe care il considera un "eveniment istoric" care a adus "fericire armatei si poporului si va ajuta la intarirea stabilitatii tarii"

Explozia de mare putere a avut loc la ora 04.36, ora Romaniei, la 385 de kilometri nord-est de Phenian. Potrivit informatiilor Departamentului militar sud-coreean, deflagratia a provocat un cutremur cu magnitudinea de 3,58.

Directorul Centrului de cercetare seismica din Coreea de Sud a spus ca deflagratia a fost la fel de puternica cu explozia a 800 de tone de dinamita.

Luni la pranz, agentia sud-coreana Yonhap, citand surse din serviciile secrete, anunta ca Coreea de Nord ar putea pregati un nou test nuclear, deoarece aproape de locul de unde s-a produs primul experiment s-a observat o agitatie neobisnuita.

Kim Seung-gyu un responsabil al serviciilor secrete a declarat ca a vazut mai multe vehicule cu 30-40 de persoane in zona Punggyeri, unde avioanele sud- coreene au estimat ca a avut loc primul test nuclear al Coreii de Nord.

Ingrijorare internationala

Comunitatea internationala a condamnat rapid prima incercare nucleara a Coreii de Nord, Washingtonul cerand o actiune imediata a Consiliului de Securitate.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Snow a declarat ca incercarea nucleara nord-coreeana este o “provocare”.

Coreea de Sud, prima care a anuntat luni dimineata, testul nuclear nord- coreean a spus ca guvernul sau se va ocupa “serios” de aceasta chestiune si a suspendat ajutorul sau umanitar.

"Guvernul nostru va reactiona intr-un mod sever si nu va tolera ca, Coreea de Nord sa posede a o arma atomica”, a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei.

Guvernul sud-coreean a convocat o reuniune de urgenta a Consiliului National de Securitate. Un oficial de la Seul a declarat ca a avut loc o schimbare majora in domeniul securitatii.

"Coreea de Nord ignora nelinistile comunitatii internationale si procedeaza intr-o maniera nerusinata, printr-un test nuclear. Guvernul chinez isi exprima opozitia ferma”, a afirmat ministrul chinez al Afacerilor externe intr-o declaratie oficiala.

Rusia condamnat ferm explozia primei bombe nucleare nord-coreene si a calificat drept "un prejudiciu enorm", intrarea Phenianului in randul marilor puteri nucleare.

Puterea acestei bombe poate fi comparata cu cea de la Hiroshima, potrivit Moscovei.

Japonia a calificat actiunea Phenianului, "impardonabila".

Ministrul britanic de Externe a calificat testul drept “foarte provocator” si a anuntat ca pentru acesta Coreea de Nord va primi o riposte dura, scrie AFP.

Franta crede ca incercarea nucleara a Coreii de Nord este "un act de o mare gravitate pentru securitatea internationala" si a cerut un raspuns "ferm" al comunitatii internationale, prin vocea ministrului

francez al Afacerilor Externe, Philippe Douste-Blazy.