Bugetul programului de construire a podurilor si podetelor in mediul rural, „Poduri si Podete”, a fost suplimentat cu doua miliarde de lei, si a fost prelungit cu un an, pana la finele lui 2009, conform unei decizii adoptate, miercuri, de Guvern.

„Guvernul a decis majorarea sumelor alocate de la un miliard la trei miliarde de lei”, a declarat Oana Marinescu, purtatorul de cuvant al Executivului.

Decizia Guvernului a fost luata in urma interesului foarte mare aratat de autoritatile locale pentru acest program.

De la lansarea programului, un numar de 2.028 de localitati au depus proiecte de dezvoltare a infrastructurii la Comisia de evaluare.

Programul „Poduri si Podete” finanteaza proiecte care vizeaza constructia, extinderea sau modernizarea de: poduri, podete sau punti pietonale, platforme de deseuri, sisteme de canalizare a apei si statii de tratare a apelor uzate, sau sisteme de alimentare cu apa.

Scopul acestui program este diminuarea decalajelor existente intre zona rurala si cea urbana.

In cadrul programului pentru dezvoltarea infrastructurii rurale, un proiect poate sa primeasca finantare de minimum 40.000 lei si de maximum patru milioane lei. In cei patru ani de aplicare a programului, un solicitant poate primi finantari de la bugetul de stat in valoare cumulata de maxim patru milioane lei.

O primarie care a obtinut finantare pentru un proiect nu poate depune o noua cerere de finantare pentru alte lucrari inainte de finalizarea proiectului anterior.

Pot depune proiecte spre finantare autoritatile locale ale comunelor sau satelor si cele din zonele periurbane ale oraselor si municipiilor.