Ioana Lupea: "Echipa la putere in PNL spera sa goneasca spiritul lui Basescu, care tipa si misca mobila prin partid".

Simpatizantii Platformei de la Pitesti sunt vanati si doborati prin filiale de conducerea liberala, indiferent cine ar fi acestia si ce au facut de-a lungul vremii pentru partid. Un ritual de exorcizare prin care Tariceanu si echipa aflata la putere in PNL spera sa goneasca, odata pentru totdeauna, spiritul lui Traian Basescu, care tipa si misca mobila prin partid.

Filialele transmit catre centru scrisori de sustinere continand aceleasi cuvinte magice: sa fie luati in discutie cei implicati in „incercarea de destabilizare si scindare”.

O ultima si decisiva opinteala liberala pentru a alunga duhul malefic al sefului statului. Prin excluderi insa, PNL nu si-a aratat forta, ci slabiciunea. Desi ar avea toate datele pentru a trata Platforma de la Pitesti de sus: este elementul dominant in guvernare si are, in buna masura, sustinerea unei elite, intelectuale, de afaceri, din Romania.

Un partid tare isi asimileaza opozitia, ii preia temele si oamenii, se foloseste de ea pentru a se fortifica. Fara Theodor Stolojan si Valeriu Stoica, PNL nu este mai puternic, dimpotriva, in conditiile in care duce o lipsa acuta de lideri cu personalitate si popularitate.

Ce l-a oprit pe Calin Popescu-Tariceanu sa negocieze cu liderii Platformei strategia politica a PNL? Probabil ideea gresita ca, astfel, le-ar fi recunoscut legitimitatea si forta.

Chiar si modul in care au fost duse la indeplinire excluderile creeaza impresia ca seful liberalilor nu a avut curajul sa-i infrunte pe disidenti, lasandu-i la judecata „poporului”. Or, tocmai „spalarea mainilor” este cea care intareste Platforma Liberala, altfel o compilatie de acuze la adresa premierului si de valori politice confuze.

Stolojan, Boureanu, Turcan, Stoica sunt dati afara numai si numai pe baza suspiciunii ca in spatele lor se afla Traian Basescu. Valeriu Stoica nu a avut niciodata o relatie amicala cu seful statului, iar pe Theodor Stolojan mai degraba nu l-a oprit din ofensiva anti-Tariceanu decat l-a incurajat.

Nu Stolojan reprezinta pentru Basescu o alternativa la functia de premier, ci Vasile Blaga, ministrul democrat al administratiei si internelor. PNL a intrat intr-un delir de interpretare, incat orice afirmatie la adresa sa, indiferent din partea cui ar veni, mai nou si a PSD, este decodificata ca un atac prezidential.

Spre exemplu, propunerea lui Radu Berceanu ca premierul sa-si continue activitatea si dupa anticipate a fost primita cu spaima de liberali, desi, in fond, este tot ceea ce-si doresc acum. Imaginarul liberal este framantat de scenarii masochiste in care Traian Basescu ii scoate de la putere, prin motiuni de cenzura votate de PD, prin iesirea democratilor de la guvernare, prin complotul intern.

Nenorocirea face ca, de obicei, masochistul actioneaza pentru implinirea acestui deznodamant.

Respectiv, contribuie determinant la implinirea singurului scop al lui Traian Basescu, castigarea alegerilor de catre Partidul Democrat cu o majoritate care sa-i permita guvernarea.

Mai este posibila insa o explicatie la actiunile PNL, neasteptata si pentru autor: intreaga campanie este doar o tactica, prin care liberalii isi selecteaza electoratul dintre cei care-l urasc sau il dispretuiesc pe Traian Basescu.