Ministrul suspendat al Apararii, Teodor Atanasiu si-a anuntat, miercuri, demisia din functie. Intr-o declaratie de presa el si-a motivat decizia spunand ca "cel mai destept cedeaza", aluzie la presedintele Traian Basescu, si ca astfel ar dori sa puna capat crizei din ministerul Apararii.

El l-a acuzat pe presedintele Traian Basescu ca nu l-a repus in functie desi justitia a dovedit ca este nevinovat.

"Am intreprins toate demersurile legale pentru a demonstra ca sunt nevinovat. Si am reusit sa demonstrez acest lucru. In ciuda acestor evidente, presedintele Traian Basescu refuza sa respecte legea si sa-si retraga decretul de suspendare", a spus Atanasiu.

"Cea care are de suferit din aceasta lupta politica este armata ceea ce mi se pare foarte periculos. In aceste conditii, cel mai destept cedeaza", a adaugat Atanasiu.

Decizia sa vine dupa ce miercuri dimineata, presedintele Traian Basescu s-a intalnit cu premierul Calin Popescu Tariceanu si au discutat despre situatia din ministerul Apararii.

Miercuri dupa-amiaza, un comunicat al Administratiei prezidentiale informeaza ca presedintele Basescu a semnat decretul de numire in functia de ministru al Apararii a lui Sorin Frunzaverde.

Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu a explicat, tot miercuri, ca, in cadrul Aliantei, s-a convenit ca liberalii sa propuna comisarul european iar democratii sa numeasca un nou ministru al Apararii, in locul demisionarului Teodor Atanasiu.

"Sunt decizii politice pe care Alianta a vrut sa si le asume", a spus Adriean Videanu.

"Consiliul National de conducere a Aliantei isi exercita prerogativele prevazute in cadrul protocolului Aliantei si demonstreaza ca in situatii mai delicate este capabil sa ia decizii in beneficiul Aliantei", a adaugat Videanu.

Care era situatia lui Atanasiu

In urma cu numai doua zile, Teodor Atansiu spunea ca nu are motive sa se retraga si ca asteapta solutionarea situatiei sale in justitie.

El a demisionat insa, miercuri, cu o zi inainte ca premierul Tariceanu sa fie obligat, potrivit Constitutiei, dupa 45 de zile de interimat la Aparare, sa desemneze un ministru al Apararii.

Ministrului Apararii fusese suspendat din functie, de catre presedintele Traian Basescu, in 12 septembrie, in urma plangerilor penale depuse de consilierul prezidential Adriana Saftoiu "pentru abuz in serviciu contra persoanei" si de deputatul Eugen Bejinariu.

In 6 octombrie, procurorii militari au decis neinceperea urmaririi penale impotriva lui Atanasiu.

El nu a fost repus, insa, in functie, presedintele Traian Basescu anuntand ca va anula decretul de suspendare dupa epuizarea tuturor cailor de atac.

Intre timp insa, fostul sef al Statului Major General Eugen Badalan a depus la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o noua plangere penala impotriva lui Atanasiu, pe care il acuza tot de abuz in serviciu.

Frunzaverde - ministru pentru a patra oara

Ministrul Apararii desemnat de democrati, Sorin Frunzaverde, a mai condus institutia in anul 2000 (martie- decembrie). Frunzaverde a ajuns la comanda Ministerului Apararii tot in urma unei crize guvernamentale.

La inceputul lui 2000, titularul portfoliului, democratul Victor Babiuc, a parasit PD in urma unei crize interne, inscriindu-se la PNL. Democratii i-au cerut sa renunte si la conducerea M.Ap.N., deoarece, potrivit algoritmului politic, portofoliul Apararii apartinea PD.

Liderii PNL au ripostat, considerand ca, odata cu Victor Babiuc, au mostenit si ministerul in cauza. Democratii au amenintat ca se retrag de la guvernare, criza gasindu-si o rezolvare, dupa citeva luni de dispute, prin cedarea PNL si pastrarea ministerului Apararii de catre PD.

Timp de trei luni, intre decembrie 1997 si februarie 1998, Frunzaverde a condus Ministerul Mediului si Apelor.

In perioada aprilie 1998-decembrie 1999, Frunzaverde a fost ministrul Turismului, sub guvernarea Radu Vasile.

Sorin Frunzaverde este, in prezent, presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin, functie pe care a dobandit-o in urma alegerilor locale din anul 2004. In ierarhia PD, el detine functia de vicepresedinte al partidului pe probleme externe.