Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, miercuri, ca l-a nominalizat pentru postul de comisar european pe senatorul liberal Varujan Vosganian.

"Am convingerea ca Varujan Vosganian cu experienta politica pe care o are si cu profilul profesional al sau, va putea sa indeplineasca aceasta functie importanta care nu este de ambasador al Romaniei la Uniunea Europeana ci de ministru al UE, deci responsabil de toate tarile europene", a declarat Tariceanu.

Primul ministru nu a dorit sa spuna care au fost ceilalti candidati pentru aceasta functie.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a acceptat candidatura lui Vosganian si urmeaza sa aiba joi o intrunire cu acesta. Validarea lui Varujan Vosganian va avea loc dupa audierile din cadrul Parlamentului European.

HotNews.ro anunta in urma cu doua zile, citand surse guvernamentale, ca Vosganian este preferat pentru postul de comisar European.

Vosganian este doctor in economie, ceea ce inseamna ca va lua in primire unul din portofoliile de resort.

Comisarii care detin, in acest moment, portofolii economice combinate sunt cei din partea Ungariei, Lituaniei si Irlandei, astfel ca, in cazul numirii lui Varujan Vosganian, acesta ar putea sa se ocupe de “Impozite”, “Uniune vamala”, “Programare financiara”, “Buget”, “Economie interna” sau “Servicii”.

Vosganian a absolvit in 1982 Facultatea de Comert in cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti, iar in 1991 a terminat si Facultatea de Matematica a Universitatii Bucuresti. Din 1998 este doctor in economie. A fost membru in CPUN, lider al Grupului Parlamentar al minoritatilor nationale (1992-1995), deputat din partea Uniunii Armenilor din Romania (1990-1996) si senator UFD (1996-2000).

Este presedinte al Uniunii Armenilor din 1990 si membru PNL din 2003 (membru in Biroul Executiv).

Varujan Vosganian este in prezent presedinte al Comisiei buget-finante din Senat.

Decizia desemnarii unui liberal in acesta functie a venit in urma unei intalniri, miercuri dimineata a Aliantei D.A. unde s-a convenit ca democratii sa numeasca un nou ministru al Apararii, in locul lui Atanasiu, iar liberalii sa aiba postul de comisar european.