In dialog cu EurActiv.ro, cunoscutul istoric Dennis Deletant realizeaza, pentru cititorii nostri, o radiografie a celor mai fierbinti probleme cu care societatea romaneasca se confrunta in pragul aderarii la Uniunea Europeana. Ioana Speteanu

EurActiv.ro: Domnule profesor, istoria este scrisa de invingatori. Din punctul dumneavoastra de vedere, unde ne plaseaza pe noi, romanii, momentul decembrie 1989, in tabara invingatorilor sau in tabara invinsilor, cum Romania traditional s-a situat in istorie?

Dennis Deletant: Istoria este in parte scrisa de invingatori. Ea este intotdeauna reformulata, regandita, revizuita si desi invingatorii apar in prim plan, totusi, pentru analiza obiectiva a istoriei trebuie luata in seama si viziunea celor invinsi. Romania a avut o soarta ingrata dupa razboi, in sensul ca a fost consemnata zonei de influenta sovietica.

Deci, din acest punct de vedere, si politic si cultural Romania este o tara invinsa. A fost nevoita sa se conformeze unor principii care erau totusi straine conceptiilor occidentale, precum si conceptiilor adoptate de romani. Istoria Romaniei a fost pervertita, iar drepturile omului au fost trunchiate. In acest sens, Romania a fost o tara invinsa, dar totusi nu a ramas astfel.

Cu ocazia revolutiei din 1989, vocatia europeana a Romaniei a reaparut si s-a manifestat prin dorinta romanilor de a imbratisa anumite valori ale Europei de vest, dar si prin dorinta acesteia din urma de a ajuta Romania sa intoarca spatele unui trecut dureros. Din aceasta perspectiva, decembrie 1989 plaseaza tara pe o pozitie invingatoare.

EurActiv.ro: Ca istoric, aveti o viziune de ansamblu asupra trecutului si prezentului romanesc si european. Din aceasta perspectiva, ce mesaj putem transmite acelora dintre romani care, sub impactul costurilor mari ale aderarii, privesc Uniunea Europeana ca pe o amenintare la adresa nivelului lor de trai?

Dennis Deletant: In primul rand, ei trebuie sa stie ca prosperitatea occidentala se datoreaza initiativei private. Cetateanul nu sta cu bratele incrucisate si asteapta ca statul, sau cineva din afara sa ii aduca binele.

Exista in fiecare dintre noi o forta care trebuie stimulata, ca sa vrem noi, in primul rand, sa facem ceva, sa progresam.Ma bucur sa observ ca foarte multi tineri, cu precadere din mediul rural, au aceasta atitudine proactiva, au initiativa. Au parasit tara - si nu este deloc usor, asa cum pare - plecand in necunoscut, pentru a face ceva, a construi ceva si a castiga bani.

La intoarcere, ei au adus si vor aduce in continuare un nou spirit, deosebit de pasivitatea generatiei parintilor lor.

EurActiv.ro: Este vina acestor generatii anterioare ca sunt pasive, ca asteapta ca altii sa le decida destinele si sa le plateasca salariile?

Dennis Deletant: Nu, asa au fost obisnuite. Sunt insa optimist si consider ca atitudinea lor se schimba. Ramane totusi ca statul sa creeze cadrul favorabil ca ei sa se ridice prin ei insisi.

EurActiv.ro: Ati afirmat in cateva randuri ca in Romania legea este perceputa ca un instrument in mana autoritatilor, prin care acestea isi creeaza avantaje de grup si personale si prin care se protejeaza de popor. Credeti ca initativa privata despre care vorbiti poate inflori intr-o societate dominata de aceasta conceptie?

Dennis Deletant: Da, dar cu o conditie, aceea de manifestare a spiritului colectiv in acest proces dificil si complex de aderare la Uniunea Europeana.

EurActiv.ro: Asistam la o recrudescenta a nationalismului in tarile foste comuniste, membre ale Uniunii Europene de la 1 mai 2004. Este acest fenomen ingrijorator, sau se inscrie in parametrii normalitatii?

Integral in EurActiv